Taakvelden
Taakvelden
Uitleg invloed / ambitiematrix
De begroting van Buren bestaat uit 3 programma's en bijna 50 taakvelden. De gemeenteraad wilde aan kunnen geven bij welke taakvelden zij 'vinger aan de pols' wilde houden. Zo kan de raad beter sturen op taakvelden waar hij dat belangrijk vindt.
Daarvoor ontwikkelden wij de invloed-ambitie-matrix. Daarin geeft de organisatie aan hoeveel (wettelijke) speelruimte de gemeente binnen dit taakveld heeft. De gemeenteraad geeft aan hoeveel ambitie zij heeft op elk taakveld; en dus, hoeveel informatie zij over dat taakveld wenst te ontvangen.
De positie van een taakveld in de matrix bepaalt dus de hoeveelheid (sturings)informatie die de raad krijgt voorgeschoteld. Wanneer een taakveld hoog scoort op zowel ambitie als invloed krijgt de raad meer informatie, dan bij een taakveld dat laag scoort op zowel ambitie, als invloed.
Selecteer een score om de taakvelden te filteren
Taakvelden
Samenkracht en burgerparticipatie
Doelen
- Inwoners komen meer aan zet bij preventie, informele hulp en ondersteuning.
- Er is meer samenhang in de beroepsmatige ondersteuning aan de collectieve redzaamheid.
- We werken aan een toekomstbestendig bestel van accommodaties.
- We ontwikkelen van een vorm van collectief vervoer (met professionele of vrijwillige chauffeurs).
- We voldoen aan onze wettelijke verplichting om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) te huisvesten.
Prestaties
- We ontwikkelen een aanpak waarbij we inwoners als partners aanspreken. Op basis van wat inwoners willen en kunnen, ontwikkelen we vormen van informele hulp en ondersteuning.
- De gemeente zal vaker volgend zijn op lokale ontwikkelingen. Een manier om preventief effectief te zijn is door aan te sluiten op ingrijpende gebeurtenissen die mensen meemaken. In 2017 willen we meerdere keren met de raad in gesprek over het onderwerp preventie.
- We willen dat het wijkteam Stib zo goed mogelijk samenwerkt met de maatschappelijke partners. Een van de middelen is dat we professionals die onderdeel zijn van Stib zo veel mogelijk aanspreken op het eigen specialisme. Daarnaast geven we professionals ruimte om te handelen.
- In meerdere clusters passen we de functiecirkel toe om te bepalen of de accommodaties passen bij de behoefte van het betreffende cluster. De uitkomst vertalen we in een voorstel aan de raad.
- Vanaf 1 januari 2017 voert de regio Rivierenland basismobiliteit voor ons uit. We hebben dan een vorm van vervoer voor mensen die minder mobiel zijn. Dit is een basisvoorziening die we de komende jaren beter af gaan stemmen op de behoefte van onze inwoners.
- In 2017 onderzoeken wij of er behoefte is aan vervoersvormen die een aanvulling zijn op het bestaande aanbod.
- We maken afspraken met woningcorporaties om de benodigde woonruimte voor statushouders te realiseren. Daarbij zorgen we voor hun maatschappelijke begeleiding en participatie in onze samenleving.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Bij de besteding van het innovatiebudget 2015-2016 richtten we ons vooral op professionele organisaties. Bij het budget voor 2017 richten we ons meer op (initiatieven van) inwoners. Daarnaast gaan we het innovatiebudget nadrukkelijk inzetten op preventie.
Op het moment is de gemeente nog niet verantwoordelijk voor collectief vervoer (basismobiliteit). Dit wordt in 2017 wel het geval. Zie het taakveld Openbaar vervoer voor meer informatie.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Het netwerk van vervoersmiddelen is op dit moment niet toereikend. Dit kan een belemmering zijn voor minder mobiele inwoners. Het combineren van verschillende vervoersvormen onder de basismobiliteit biedt kansen.
Relatie met thema eigen kracht
- meer samenhang in de mantelzorgondersteuning;
- op zoek gaan naar veranderkracht;
- preventie in informele netwerken: rol van inwoners die elkaar kunnen ondersteunen.
Relatie met het thema ontgroening en vergrijzing
- samenkracht en burgerparticipatie zijn ingrediënten die maken dat het fijn wonen is in onze gemeente voor jong en oud;
- er is een relatie met dit thema waar het gaat om de ontmoetingsplekken van de 21e eeuw en mobiliteit voor minder mobiele inwoners.
Kengetallen en indicatoren
Klik hier voor indicatoren op het gebied van maatschappelijke participatie.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
Klik hier voor indicatoren over maatschappelijke participatie.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Samenkracht en burgerparticipatie
Wat kost taakveld
Samenkracht en burgerparticipatie
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.150
1.585
1.226
1.222
1.222
1.222
Inkomsten
-58
-35
-106
-106
-106
-106
Saldo taakveld
1.092
1.550
1.120
1.115
1.115
1.115
Saldo taakveld Samenkracht en burgerparticipatie (x € 1.000,-)
Taakvelden
Wijkteams
Doelen
- In 2017 ontwikkelen we het gebiedsteam Stib verder door. Ter voorbereiding op de transities richtten we Stib in. Nog zonder enige praktijkervaring. Inmiddels hebben we veel geleerd. Het is tijd om Stib op basis van die kennis aan te passen.
- We werken aan het beter positioneren van de samenwerking met maatschappelijke partners. De gemeente kiest bewust voor samenwerking. Met partners die iets toevoegen en aanvullend zijn op wat de gemeente zelf doet en kan. In 2017 werken we aan een goede taak- en rolinvulling van het Stib en een goede samenwerking met de maatschappelijke partners van Stib.
- Voor veel inwoners is Stib nog onbekend en/of onzichtbaar. In 2017 zorgen we dat Stib meer naar buiten treedt en beter vindbaar is voor bewoners.
- We zetten meer en nadrukkelijker in op preventie. Er is nog geen tijd en gelegenheid geweest om te investeren in zaken als preventie en vroegsignalering. In 2017 gaan we hiermee aan de slag.
- Focus op kerngericht werken. Stib moet weten wat er lokaal speelt en daar maatwerk voor leveren.
Prestaties
1. Doorontwikkeling Stib
- Taken en verantwoordelijkheden medewerkers worden meer passend bij en in lijn met hun achtergrond en/of deskundigheid.
- Duidelijker onderscheid tussen ‘vraagverheldering’ en ‘regie en ondersteuning’ + investeren in
gerichte scholing en training.
2. Samenwerkingspartners beter positioneren
- We maken aparte afspraken maken met welzijnspartners over hun bijdrage, inbreng en hun taak / rol.
- We zoeken naar andere overlegstructuren waardoor de inbreng van verschillende partners beter tot zijn recht komt.
3. Stib is een begrip
- Medewerkers van Stib zijn ook buiten het gemeentehuis (meer) zichtbaar en aanwezig.
- We besteden meer aandacht aan communicatie over Stib.
4. Meer en nadrukkelijker inzetten op preventie
- We verbeteren samenwerking met partners ‘in het veld’ (scholen, huisartsen en praktijkondersteuners, enzovoort). Korte lijnen zorgen dat we problemen in een vroeg stadium kunnen herkennen en dat we (gezamenlijk) verergering kunnen voorkomen.
- Uitbreiden van het aanbod van preventieve activiteiten om te voorkomen dat problemen erger of groter worden.
5.Kerngericht werken
- We willen informatie die er al is, zo veel mogelijk op kern-niveau/gebiedsniveau combineren
en inzichtelijk maken.
- Op basis van de informatie per kern of gebied, gaan we prioriteiten stellen en gerichter werken.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
De keuze voor een wijkteam verandert niet. Ook de lijn die (in 2015) is ingezet blijft in principe ongewijzigd, al stellen we wel een aantal kleine aanpassingen voor. Deze komen voort uit nieuwe inzichten en de opgedane praktijkervaring. Zo kiezen we in 2017 voor wat minder ‘generalistisch werken’ en wat meer specialiseren en voor een betere taakafbakening van de verschillende medewerkers. Op die manier komt er meer rust en ruimte voor ontwikkeling.
Ook nieuw in 2017 is de focus op meer preventie, een nadrukkelijke wens van de raad en een uitgangspunt in het nieuwe coalitieakkoord. Dat vraagt om een wat andere houding en manier van werken. Daar past de kerngerichte benadering ook bij.Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Een risico zit in de uitdrukkelijke wens van doorontwikkeling. Die is breed gedragen, maar het is belangrijk om oog te hebben voor de juiste balans. Medewerkers van Stib moeten goed worden gefaciliteerd, willen ze kunnen voldoen aan alle wensen en verwachtingen.
In 2017 werken we binnen Stib met dezelfde partners als in 2015 en 2016. In het licht van doorontwikkeling (en optimalisatie) is het goed denkbaar dat er behoefte ontstaat aan andere vormen van samenwerking of aan samenwerking op andere onderwerpen / terreinen. Dat kan door met onze huidige partners andere afspraken te maken, door onze partners uit te breiden of door in de toekomst voor andere partners te kiezen. Op dit moment hoeven we hier geen keuze in te maken, we moeten wel vinger aan de pols houden
Relatie met het thema Eigen Kracht:
- Het nadrukkelijk inzetten op preventie heeft een relatie met het aanspreken van de eigen kracht van inwoners.
- Voor Stib zelf betekent Eigen Kracht ook: bewustwording (dingen zien en begrijpen) en benutten (lokale kansen zien en invullen).
- Stib werkt met duidelijke kaders (zoals de verordeningen die de toewijzing van zorg regelen). Als we in 2017 gaan werken met proeftuinen, zou ook het Stib hiervoor in aanmerking kunnen komen. Juist bij individuele gevallen kom je situaties tegen waar de bestaande regels een onbedoeld effect hebben. Écht maatwerk leveren kan dan botsen met de regels.
Relatie met het thema Ontgroening en Vergrijzing:
- Zorg is een element van het thema ontgroening en vergrijzing. Hier ligt uiteraard een relatie met het Stib.
- In de top-5 van problemen die Stib in de praktijk tegenkomt, komt eenzaamheid ook voor. Hier zit een relatie met het thema vergrijzing.
- De ambitie om goed aan te willen sluiten bij het levenspad van inwoners (van jong tot oud) past ook bij de werkwijze van Stib.
Kengetallen en indicatoren
Klik hier voor cijfers over zorggebruik.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Wijkteams
Wat kost taakveld
Wijkteams
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
964
1.139
1.270
1.270
1.270
1.270
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
964
1.139
1.270
1.270
1.270
1.270
Saldo taakveld Wijkteams (x € 1.000,-)
Taakvelden
Sportbeleid en activering
Doelen
- Elk kind is in beweging (er is aanbod en ondersteuning).
- Elk kind heeft de mogelijkheid om lid te worden van een sportvereniging.
- Elke kern/elk gebied is op sportief gebied actief.
Prestaties
- We zetten een sportcoach in om kinderen in beweging te krijgen. We maken waar mogelijk gebruik van lokale sportverenigingen.
- We maken een Jeugdsportfonds, zodat kinderen van ouders met een laag inkomen ook lid kunnen worden van een sportvereniging.
- We gaan in gesprek met inwoners om de behoefte duidelijk te krijgen. Het gebruik van de functiecirkel voor maatschappelijke accommodaties helpt hierbij. Hier ligt ook een relatie met het coalitieakkoord.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
- Sport en bewegen maken we nadrukkelijk onderdeel van het gezondheidsbeleid.
- We ontwikkelen preventieve activiteiten op het gebied van gezondheid en meedoen aan de samenleving.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Accommodaties zijn gedateerd en zijn niet allemaal goed onderhouden. Dat hindert eigentijds gebruik maar ook de samenwerking (sportverenigingen onderling maar ook verenigingen en onderwijs).
Relatie met het thema Eigen Kracht
Sporten is goed voor lichaam en geest. Sporten is een manier om lichamelijk fit te blijven. Iemand die fit is heeft meer regie over zijn eigen leven en kan problemen beter het hoofd bieden.Kengetallen en indicatoren
- Gebruik van de accommodaties (aantal jeugdleden).
- Gebruik van het jeugdsportfonds.
- De jaarlijkse monitor van de GGD geeft ook informatie over het beweeggedrag van onze inwoners.
- Aantal dorpsgesprekken over vitale kernen; relatie met gesprekken functiecirkel.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht gemeenten beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- het percentage niet-sporters: 46,7% in 2014
- Klik hier voor meer cijfers over sport in de gemeente Buren.
- U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Sportbeleid en activering
Wat kost taakveld
Sportbeleid en activering
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
0
0
4
4
4
4
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
0
0
4
4
4
4
Saldo taakveld Sportbeleid en activering (x € 1.000,-)
Taakvelden
Maatwerkvoorzieningen (WMO)
Doelen
- We stimuleren de keuzevrijheid en eigen regie bij van inwoners die een voorziening nodig hebben. Inwoners de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen hoe zij hun voorziening vorm willen geven en door wie zij de voorziening willen laten leveren.
- Inwoners met beperkingen kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Waar nodig helpen we hierbij door het aanbieden van aanpassingen of hulpmiddelen.
- Inwoners met beperkingen zijn zo lang mogelijk mobiel en in staat sociale contacten te onderhouden. Door een beperking kunnen mensen zich soms niet zelfstandig verplaatsen. Door het bieden van vervoersvoorzieningen maken we dit mogelijk.
Prestaties
- Keuzevrijheid en eigen regie
- We stimuleren het gebruik van Persoonsgebonden budget (PGB) door praktische en financiële belemmeringen weg te nemen en meer ondersteuning te bieden.
- Als PGB geen oplossing biedt garanderen we een vangnet in de vorm van ondersteuning geregeld door de gemeente.
- In 2017 verbeteren we onze cliëntervaringsonderzoeken. We doen niet alleen het jaarlijkse onderzoek, maar we vragen onze inwoners ook tussentijds naar hun ervaringen.
- Inwoners met beperkingen kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen
- We bieden kwalitatief goede hulpmiddelen en aanpassingen op maat voor inwoners die dit nodig hebben.
- We investeren in voorlichting over het thema “zo lang mogelijk zelfstandig en veilig blijven wonen en het aanpassen van woningen”.
- Inwoners met beperkingen zijn zo lang mogelijk mobiel en in staat sociale contacten te onderhouden
- We leveren indien nodig hulpmiddelen om inwoners te ondersteunen in hun mobiliteit.
- We leiden toe naar vervoersdiensten voor inwoners die geen gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In 2017 zetten we de gevolgde koers van 2016 voort. Er zijn geen wijzigingen in de huidige doelen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er is een verbinding met het taakveld Samenkracht en burgerparticipatie als het gaat om de ontwikkelingen rondom de basismobiliteit. De keuzes die hierin worden gemaakt hebben effect op het verstrekkingenbeleid voor vervoersvoorzieningen.Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren op te nemen in de begroting. Deze zijn:
- het aantal cliënten met een maatwerkarrangement WMO: geen gegevens beschikbaar.
- Klikhier voor meer cijfers over maatschappelijke ondersteuning en zorg.
- U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Maatwerkvoorzieningen (WMO)
Wat kost taakveld
Maatwerkvoorzieningen (WMO)
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
456
566
507
507
507
519
Inkomsten
-60
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
396
566
507
507
507
519
Saldo taakveld Maatwerkvoorzieningen (WMO) (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Maatwerkvoorzieningen (WMO) (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Maatwerkvoorzieningen (WMO) (x € 1.000,-)
Taakvelden
Maatwerkdienstverlening 18-
Doelen
- Kinderen kunnen zich goed ontwikkelen in een veilige omgeving.
Veiligheid is één van de primaire levensbehoeften. Het gebiedsteam Stib signaleert en treedt op waar nodig. In ons jeugdbeleid staat veilig en gezond opgroeien centraal. - Ondersteuning is zo licht en zo dichtbij als mogelijk.
Stib signaleert problemen tijdig en helpt gezinnen die problemen zelf op te lossen. Daar wat dit niet kan zorgt Stib voor de juiste ondersteuning. - Versterken van de samenwerking rondom jeugdigen.
Het afgelopen jaar verkende Stib de eerste vormen van samenwerking met diverse partners. De basis is gelegd. In 2017 maken we een verdiepingsslag. - Focus op eigen kracht.
Stib biedt ouders en jeugdigen de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe zij hun ondersteuning vorm willen geven. Zij bepalen zelf van wie zij ondersteuning ontvangen en of zij dit in de vorm van een PGB willen of niet.
- In 2015 en 2016 faciliteerde de gemeente een aantal innovatieve zorgprojecten. In 2017 zetten we de succesvolle projecten voort. Daarnaast richten we ons op de meest voorkomende problemen waar we nog geen passend aanbod op hebben.
Prestaties
1. Kinderen kunnen zich goed ontwikkelen in een veilige omgeving
- Daar waar kinderen ondersteuning nodig hebben zorgt Stib voor ondersteuning op maat.
- Alle medewerkers van Stib zijn vaardig op het gebied van signaleren en handelen bij vermoedens van kindermishandeling. Ze handelen volgens de Wet Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling en gebruiken de Verwijsindex.
- Stib heeft op casusniveau contact met Save, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis. In 2017 investeren we in verdere samenwerking.
- De inzet van Stib is er op gericht om het aantal beschermingsmaatregelen te beperken. Dit doet Stib door zo lang mogelijk met ouders (vrijwillig kader) in gesprek te blijven.
2. Ondersteuning is zo licht en zo dichtbij als mogelijk
- Stib onderzoekt de behoefte van het gezin. We zorgen dat er voldoende en passende algemene, individuele en collectieve voorzieningen beschikbaar zijn.
- Daar waar mogelijk biedt Stib zelf kortdurende ondersteuning.
- Stib signaleerde in 2016 behoefte aan groepsactiviteiten bij onze inwoners. In 2017 werken we aan het realiseren van een collectief aanbod. Ook gaan we in 2017 bestaande initiatieven aan elkaar verbinden.
3. Versterken van de samenwerking binnen de keten rondom zorg
- We werken aan het samen brengen van informatie uit de domeinen zorg en veiligheid
- We maken afspraken over de samenwerking met de partners van het Jeugd Preventie Netwerk om te zorgen dat we de kennis en expertise optimaal benutten.
- In 2017 werken we actief aan het delen van kennis en expertise op het terrein van Jeugd. Dit doen we door het organiseren van drie netwerkbijeenkomsten.
- We benaderen tijdig Veilig Thuis voor advies en consultatie. We werken volgens de regionale afspraken over de overdracht van meldingen tussen Veilig Thuis en Stib.
- We nemen in 2017 het initiatief om het contact met de huisartsenpraktijken te verbeteren.
4. Focus op eigen kracht
- Gezinnen mogen zelf aangeven in een familiegroepsplan welke ondersteuning zij nodig hebben en hoe zij dit willen organiseren. Als ze dit niet zelf kunnen dan biedt Stib ondersteuning.
- We stimuleren het gebruik van PGB door praktische en financiële belemmeringen weg te nemen en meer ondersteuning te bieden.
- Als PGB geen oplossing biedt garanderen we een vangnet in de vorm van ondersteuning geregeld door de gemeente.
5. Innovatie
- We borgen projecten die in 2016 goede resultaten hebben geboekt.
- Op het moment dat kansrijke initiatieven zich voordoen zijn we in staat deze faciliteren.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Er zijn geen forse wijzigingen van de doelen en prestaties. Het gaat hier om een verdiepingsslag. Dit alles heeft te maken met het nog beter organiseren van de ondersteuning en het verder vormgeven van transformatie. De doorontwikkeling van Stib is daarbij een belangrijk instrument. Bij het vormgeven van de transformatie zijn de volgende aspecten belangrijk; samenwerking, preventie en het bieden van maatwerk.Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn enkele risico’s en ontwikkelingen te benoemen bij dit taakveld.
- Preventief werken vraagt inzet en andere vaardigheden van personeel. Opleiding en coaching is nodig.
- Huisartsen blijven het recht houden om bepaalde vormen van jeugdzorg te indiceren. Het is daarom belangrijk dat we goede samenwerkingsafspraken maken.
- Privacy wetgeving. We moeten een visie ontwikkelen op de verschillende samenwerkingen in relatie tot privacy.
Achtergrondinformatie
Het Rijk verplicht gemeenten beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- het aantal jongeren met jeugdhulp: 8,8% in 2015.
- het aantal kinderen in een uitkeringsgezin: 1,57% in 2012.
- Klik hier voor meer cijfers op het gebied van jeugd en jeugdhulpverlening.
- U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Maatwerkdienstverlening 18-
Wat kost taakveld
Maatwerkdienstverlening 18-
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
2.909
3.777
3.356
3.322
3.230
3.213
Inkomsten
-10
-95
0
0
0
0
Saldo taakveld
2.899
3.682
3.356
3.322
3.230
3.213
Saldo taakveld Maatwerkdienstverlening 18- (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Maatwerkdienstverlening 18- (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Maatwerkdienstverlening 18- (x € 1.000,-)
- Kinderen kunnen zich goed ontwikkelen in een veilige omgeving.
Taakvelden
Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
Doelen
- Geen jongere gaat zonder diploma van school.
- Onderwijsconcepten en de huisvesting die hierbij hoort, zijn ingesteld op de trend van ontgroening.
- De school krijgt een belangrijke rol in de ontwikkeling van elk kind.
- We blijven werken aan de ontwikkeling van de doorgaande leerlijn (van 0 tot 12 jaar).
- We verbeteren de mogelijkheden voor kinderen om zo dicht mogelijk bij de eigen woonplaats Passend Onderwijs te kunnen volgen.
Prestaties
- De leerplichtambtenaar werkt meer samen met het gebiedsteam Stib om te voorkomen dat leerlingen uitvallen op school.
- We ontwikkelen bouwstenen voor het Burens Basisonderwijs samen met de onderwijspartners. De bouwstenen zijn:
- het project krimp en onze scholen;
- de ontwikkeling van BasisBuren;
- effecten van passend onderwijs in onze gemeente en
- voorbereidingen voor het Integraal huisvestingsplan (IHP) in relatie met het taakveld Onderwijshuisvesting.
- Samen met onze maatschappelijke partners gaan we in gesprek over de ontwikkeling van integrale kindcentra. Dit zijn centra met een breder doel dan alleen leren. Ook zaken als opvang, de ontwikkeling van het kind in brede zin (bijvoorbeeld door te sporten) en ontspanning horen thuis in zo'n integraal kindcentrum.
- We zorgen ervoor dat alle kleuters voorbereid aan het basisonderwijs kunnen beginnen.
- We kijken naar de mogelijkheden om combinaties te maken tussen leerlingenvervoer en basismobiliteit.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In 2017 brengen we meer samenhang aan met andere taakvelden. Denk hierbij aan de taakvelden Stib, Gezondheid en sport en bewegen.
Ontgroening staat nu nadrukkelijk op de agenda. Komend jaar wordt gediscussieerd over de toekomst van de kleine scholen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
- Digitalisering in het onderwijs is een belangrijke ontwikkeling voor scholen.
- Onderwijspartners maken een kwalitatieve verbeterslag (verbetering rapportage onderwijsinspectie).
- We verwachten dat er meer kinderen van statushouders naar school gaan.
Relatie met het thema Ontgroening en Vergrijzing
- Er is uiteraard een relatie met ontgroening en het vraagstuk van onderwijshuisvesting, met name voor kleine scholen.
- De verbreding van de functie van schoolgebouwen past ook bij het gebruik van de functiecirkel.
- Goed onderwijs is ook een manier om onze gemeente aantrekkelijk te maken als vestigingsplaats voor gezinnen met jonge kinderen.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht gemeenten om beleidsindicatoren op te nemen in de begroting. Deze zijn:
- het percentage achterstandsleerlingen (4-12 jaar): 8,67% in 2012.
- het percentage vroegtijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie: 1% in 2014
- het aantal leerlingen dat verzuimt van school: 40 per 1.000 leerlingen in 2014.
- het aantal leerplichtigen dat niet op een school staat ingeschreven: 9 per 1.000 leerlingen in 2014.
- Klik hier voor meer cijfers op het gebied van onderwijs.
- U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
Wat kost taakveld
Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
899
732
718
701
719
737
Inkomsten
-65
-81
-81
-81
-81
-81
Saldo taakveld
833
651
638
621
639
657
Saldo taakveld Onderwijsbeleid en leerlingenzaken (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Onderwijsbeleid en leerlingenzaken (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Onderwijsbeleid en leerlingenzaken (x € 1.000,-)
Taakvelden
Burgerzaken
Doelen
- We bieden steeds meer producten en diensten digitaal aan.
- Het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen voor de gemeente Buren.
Prestaties
- In 2017 kiezen we een nieuwe applicatie voor burgerzaken en digitaliseren we de meeste gevraagde producten.
- In 2017 is de Tweede Kamerverkiezing. We zorgen voor stembureaus en de verwerking van de uitslagen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
De komende jaren gaan we meer burgerzakenproducten digitaal aanbieden. In 2017 moeten we een nieuwe burgerzakenapplicatie kiezen. Deze is verplicht om aan te sluiten op de landelijke BRP. Deze ontwikkeling is onderdeel van het taakveld Overhead, project Samen On line (Sol).
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn geen belangrijke risico's voor dit taakveld.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu voor dit taakveld doet.
Klik hier voor indicatoren over de gemeentelijke dienstverlening.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Burgerzaken
Wat kost taakveld
Burgerzaken
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
798
860
889
865
855
750
Inkomsten
-439
-452
-469
-424
-319
-243
Saldo taakveld
359
408
420
440
536
507
Saldo taakveld Burgerzaken (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Burgerzaken (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Burgerzaken (x € 1.000,-)
Taakvelden
Maatwerkdienstverlening 18+
Doelen
- We stimuleren keuzevrijheid en eigen regie: inwoners bepalen zelf hoe zij hun ondersteuning vorm willen geven. Zij bepalen zelf van wie zij ondersteuning ontvangen en of zij dit in de vorm van een PGB willen of niet.
- We bieden ondersteuning op het terrein van zorg en welzijn aan inwoners die dat nodig hebben.
- In 2017 ontwikkelen we een nieuw aanbod van zorg om de verschuiving van zware naar lichtere zorg verder vorm te geven.
- Vergroten van het bereik van de regeling chronisch zieken en gehandicapten.
- We waarderen mantelzorgers voor hun inzet en stellen hen in staat hun taak vol te houden.
- Veel inwoners zorgen voor iemand in hun naaste omgeving. Deze zorgtaken variëren van beperkte ondersteuning tot intensieve zorg. De gemeente heeft oog voor deze mantelzorgers. We zetten in op het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers.
Prestaties
- Stimuleren van keuzevrijheid en eigen regie.
- We stimuleren het gebruik van Persoonsgebonden budget (PGB) door praktische en financiële belemmeringen weg te nemen en meer ondersteuning te bieden.
- Als PGB geen oplossing biedt garanderen we een vangnet in de vorm van ondersteuning geregeld door de gemeente.
- In 2017 verbeteren we onze cliëntervaringsonderzoeken. We doen niet alleen het jaarlijkse onderzoek, maar we vragen onze inwoners ook tussentijds naar hun ervaringen.
- Ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben.
- Inwoners kunnen terecht bij Stib voor hun ondersteuningsvragen op het gebied van zorg en welzijn. Stib zorgt voor een samenhangende aanpak van de problemen.
- Inwoners met schulden krijgen begeleiding bij het oplossen van de schuldenproblematiek. We proberen te voorkomen dat er nieuwe betalingsachterstanden ontstaan.
- Aan de hand van de meest voorkomende problemen (top 5) van Stib ontwikkelen we een preventief aanbod.
- Verschuiving van inzet van zware zorg naar lichtere zorg.
- Waar mogelijk zetten we tijdig in op lichte zorg. Dit om zware zorg in de toekomst te voorkomen.
- Als inzet van zware zorg nodig is zullen we dat niet laten.
- We verkennen de mogelijkheden van een nieuw aanbod. We streven naar slimme combinaties van zorgvormen en doelgroepen.
- Vergroten bereik regeling chronisch zieken en gehandicapten.
- Meer aandacht voor bekendheid van de regeling.
- In 2017 gaan we de criteria heroverwegen.
- Mantelzorgers waarderen voor hun inzet en in staat stellen hun taak vol te houden.
- We breiden de mogelijkheden van respijtzorg uit.
- Naast respijtzorg verbeteren we de laagdrempelige ondersteuning voor mantelzorgers (mantelzorgsteunpunt).
- We organiseren een activiteit rond de dag van de mantelzorg om zoveel mogelijk mantelzorgers in onze gemeente te waarderen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
De lijn die is ingezet blijft in principe ongewijzigd, al stellen we wel een aantal kleine aanpassingen voor om doorontwikkeling mogelijk te maken. Deze komen voort uit nieuwe inzichten en de opgedane praktijkervaring.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
- Mantelzorg. Onze ambitie is om meer mantelzorgers te bereiken, maar het risico is dat de kosten voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorg oplopen. Het is belangrijk om de aantallen mantelzorgers goed in beeld te krijgen en jaarlijks het budget voor mantelzorgondersteuning te bepalen.
- Hulp bij het huishouden. Een van de vormen van ondersteuning is hulp bij het huishouden. Vanwege de gerechtelijke uitspraken moet de gemeente Buren nieuw beleid formuleren. Dit proces loopt. Op dit moment zijn de financiële consequenties hiervan nog niet te overzien.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
Klik hier om naar indicatoren te gaan voor maatschappelijke ondersteuning en zorg.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Maatwerkdienstverlening 18+
Wat kost taakveld
Maatwerkdienstverlening 18+
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
2.266
3.538
2.808
2.818
2.820
2.830
Inkomsten
-347
-412
-359
-359
-359
-359
Saldo taakveld
1.919
3.126
2.450
2.460
2.461
2.471
Saldo taakveld Maatwerkdienstverlening 18+ (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Maatwerkdienstverlening 18+ (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Maatwerkdienstverlening 18+ (x € 1.000,-)
Taakvelden
Geëscaleerde zorg 18-
Doelen
- Jeugdigen krijgen de mogelijkheid om veilig op te groeien.
- Een jeugdige die misstappen beging, kan weer een positieve bijdrage aan de samenleving leveren.
- In acute situaties ontvangen gezinnen de juiste zorg en ondersteuning.
Prestaties
1. Jeugdigen krijgen de mogelijkheid om veilig op te groeien- We financieren de GGD voor de uitvoering van Veilig Thuis.
- We handhaven gemaakte (boven)regionale afspraken over het uitvoeren van de jeugdbescherming.
- We handhaven (boven)regionale afspraken over de beschikbaarheid van spoedeisende zorg die voldoet aan de eisen van de Jeugdwet.
- Op het moment dat het gebiedsteam Stib het niet lukt om in gesprek te zijn met de ouders over het bieden van veiligheid, benadert Stib tijdig de jeugdbescherming voor het inzetten van een passend traject (drang). \
2. Jeugd die een misstap beging, kan weer een positieve bijdrage aan de samenleving leveren
- De gemeente laat de jeugdreclassering uitvoeren door een gecertificeerde instelling.
- Stib helpt jeugd die uitstroomt uit de jeugdreclassering om een plek te vinden in de samenleving;
3 In acute situaties ontvangen gezinnen de juiste zorg en ondersteuning.
- Als de situatie daar om vraagt is er een plek beschikbaar waar een kind of jongere terecht kan.
- Na het inzetten van acute zorg krijgt Stib de overdracht en zorgt Stib voor de vervolgacties.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Stib krijgt steeds meer grip op de ketensamenwerking Zorg en Veiligheid. Het afgelopen jaar maakte Stib hierin goede stappen. Komend jaar willen we de bestaande samenwerking intensiveren.
Stib gaat samenwerken met de Beschermingstafel Rivierenland. In 2017 start de Beschermingstafel Rivierenland. Dit is een overleg waar ouders de laatste kans krijgen om vrijwillig mee te werken aan het borgen van de veiligheid binnen het gezin. Aan tafel zitten de ouders, de betrokken hulpverleners en de Raad voor de Kinderbescherming.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Veilig Thuis staat onder verscherpt toezicht van de inspecties. Er is een verbeterplan en er zijn extra middelen beschikbaar gesteld. De gemeente volgt deze ontwikkelingen nauwgezet en informeert de raad hierover.Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren op te nemen in de begroting. Deze zijn:
- het aantal jongeren met jeugdreclassering: geen gegevens beschikbaar.
- het aantal jongeren met jeugdbescherming: 1% in 2015.
- het percentage jongeren met een delict voor de rechter: 0,98% in 2012.
- Klik hier voor meer cijfers over jeugd en jeugdhulpverlening.
- U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Geëscaleerde zorg 18-
Wat kost taakveld
Geëscaleerde zorg 18-
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
602
539
415
415
415
415
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
602
539
415
415
415
415
Saldo taakveld Geëscaleerde zorg 18- (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Geëscaleerde zorg 18- (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Geëscaleerde zorg 18- (x € 1.000,-)
Taakvelden
Inkomensregelingen
Doelen
We zorgen ervoor dat inwoners die zijn aangewezen op de Participatiewet zo snel mogelijk weer economisch zelfstandig worden. Inwoners die (tijdelijk) niet genoeg inkomen hebben, ondersteunen we met een uitkering.
Prestaties
- We verstrekken een uitkering aan inwoners die (tijdelijk) niet in staat zijn om in hun eigen bestaan te voorzien.
- Aan de beginnende of gevestigde zelfstandige geven we (onder bepaalde voorwaarden) bijstand voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal.
- Inwoners die afhankelijk zijn van een laag inkomen kunnen extra geld krijgen voor bijzondere- en noodzakelijke kosten.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We voeren onze taken uit volgens de wet en we blijven dat in 2017 doen zoals we dat in voorgaande jaren hebben gedaan.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
We verwachten dat het aantal uitkeringen stijgt. Oorzaken hiervan zijn:
- Jongeren met een beperkt arbeidsvermogen worden niet meer toegelaten tot de Wet arbeidsongeschikten jonggehandicapten (Wajong). In plaats daarvan doen zij nu een beroep op de Participatiewet
- De Wet sociale werkvoorziening (WSW is niet meer toegankelijk voor nieuwe instroom. Deze groep kan in plaats daarvan aanspraak maken op de Participatiewet.
- We moeten meer statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) huisvesten dan eerdere jaren. Zij zijn pas bemiddelbaar naar duurzaam werk als zij hun inburgeringstraject hebben afgerond.
Het Rijksbudget voor 2017 is nog niet bekend. Wij verwachten dat dit meebeweegt met de stijging van het aantal uitkeringen.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht gemeente beleidsindicatoren op te nemen in de begroting. Deze zijn:
- het aantal banen: 481,6 per 1.000 inwoners.
- het aantal lopende re-integratievoorzieningen: 47 per 10.000 inwoners in 2015.
- het aantal inwoners met een bijstandsuitkering: 136,2 per 10.000 inwoners in 2015.
- het percentage werkloze jongeren 16-22 jaar: 0,64 procent in 2012.
- het aantal kinderen in een uitkeringsgezin: 1,57% in 2012.
- Klik hier voor meer cijfers over werk en voorzieningen.
- U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Inkomensregelingen
Wat kost taakveld
Inkomensregelingen
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
3.755
3.406
4.759
4.759
4.759
4.759
Inkomsten
-2.926
-2.445
-3.637
-3.637
-3.637
-3.637
Saldo taakveld
829
961
1.122
1.122
1.122
1.122
Saldo taakveld Inkomensregelingen (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Inkomensregelingen (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Inkomensregelingen (x € 1.000,-)
Taakvelden
Volksgezondheid
Doelen
We bevorderen de gezondheid van onze inwoners, bestrijden infectieziekten en zorgen ervoor dat gevolgen bij rampen zo veel mogelijk beperkt blijven.
Prestaties
- Onze inwoners krijgen informatie over een gezonde leefstijl en we zorgen ervoor dat zoveel mogelijk kinderen worden ingeënt.
- In 2017 onderzoekt en rapporteert de GGD over het de gezondheid van ouderen.
- De GGD en STMR volgen en signaleren voor onze gemeente de ontwikkelingen in de gezondheid van onze kinderen en ouderen.
- We hebben afspraken met de GGD, huisartsen en RIVM over rollen en taken als er uitbraak van een infectieziekte dreigt.
- We geven de GGD opdracht om de inspecties uit te voeren. Alle kinderdagverblijven, gastouders en peuterspeelzalen krijgen regelmatig een inspectie.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In 2017 voeren we deze taken op dezelfde manier uit als voorgaande jaren.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
- Uit de jaarlijkse onderzoeken van de GGD blijkt over het geheel de gezondheid van onze inwoners verbetert. Het aantal mensen dat een chronische ziekte heeft is wel gestegen.
- We verwachten op lange termijn een stijging van het aantal mensen met dementie.
- Uit onderzoek blijkt dat mensen met een lage opleiding minder oud worden, en vaker klachten hebben.
- De nieuwe Omgevingswet geeft inwoners meer vrijheid om initiatieven te ontplooien. Dit kan een risico vormen voor de volksgezondheid.
Relatie met het thema Eigen Kracht
- Het doel om ouderen zo lang mogelijk gezond te houden heeft een relatie met eigen kracht.
- Datzelfde geldt voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.
Relatie met het thema Ontgroening en Vergrijzing
- Het doel om ouderen zo lang mogelijk gezond te houden heeft een relatie met vergrijzing.
- De gezonde ontwikkeling van kinderen heeft een relatie met ontgroening.
- De jaarlijkse bevolkingsmonitor heeft een relatie met beide thema's.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
Klik hier voor informatie over gezondheid in de gemeente Buren.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Volksgezondheid
Wat kost taakveld
Volksgezondheid
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.045
1.099
1.032
1.032
1.032
1.032
Inkomsten
-24
0
-10
-10
-10
-10
Saldo taakveld
1.022
1.099
1.022
1.022
1.022
1.022
Saldo taakveld Volksgezondheid (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Volksgezondheid (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Volksgezondheid (x € 1.000,-)
Taakvelden
Cultuurpresentatie, -productie & -participatie
Doelen
- Culturele verenigingen zijn sterk en zelfstandig.
- We houden het aantal kunstwerken in de openbare ruimte in stand; er komt niks bij en er gaat niks af.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van de huidige doelen en prestaties.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Verenigingen hebben over het algemeen minder leden en slagen er wisselend in om jeugdleden aan zich te binden.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Cultuurpresentatie, -productie & -participatie
Wat kost taakveld
Cultuurpresentatie, -productie & -participatie
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
16
19
20
20
20
20
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
16
19
20
20
20
20
Saldo taakveld Cultuurpresentatie, -productie & -participatie (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Cultuurpresentatie, -productie & -participatie (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Cultuurpresentatie, -productie & -participatie (x € 1.000,-)
Taakvelden
Arbeidsparticipatie
Doelen
We proberen zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking en/of een achterstand op de arbeidsmarkt weer werk te laten vinden. Langdurig werkzoekenden ondersteunen we bij de ontwikkeling van vaardigheden. We proberen lokale werkgevers te verleiden tot sociaal ondernemerschap.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We blijven deze taak op dezelfde manier uitvoeren als voorgaande jaren.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Jongeren met een beperkt arbeidsvermogen worden sinds 2015 niet meer toegelaten tot de Wet arbeidsongeschikten jonggehandicapten (Wajong). Ook de Wet sociale werkvoorziening (WSW) is niet meer toegankelijk voor nieuwe instroom. Deze inwoners maken in plaats daarvan nu aanspraak op de Participatiewet. Het kost daarom mogelijk meer geld om inwoners aan het werk te helpen.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht gemeente beleidsindicatoren op te nemen in de begroting. Deze zijn:
- het aantal lopende re-integratievoorzieningen: 47 per 10.000 inwoners in 2015.
- het aantal inwoners met een bijstandsuitkering: 136,2 per 10.000 inwoners in 2015.
- het percentage werkloze jongeren 16-22 jaar: 0,64 procent in 2012.
- het netto arbeidspercentage: 66,2% in 2015.
- Klik hier voor meer cijfers over werk en werkloosheid in de gemeente Buren.
- U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Arbeidsparticipatie
Wat kost taakveld
Arbeidsparticipatie
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
550
513
378
378
378
378
Inkomsten
-73
-6
-6
-6
-6
-6
Saldo taakveld
477
506
372
372
372
372
Saldo taakveld Arbeidsparticipatie (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Arbeidsparticipatie (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Arbeidsparticipatie (x € 1.000,-)
Taakvelden
Media
Doelen
- We werken aan het terugdringen van de laaggeletterdheid, onder andere door de bibliotheekvoorziening in Lienden.
- We onderzoeken de mogelijkheden voor drie extra steunpunten elders in de gemeente.
- We leren kinderen omgaan met sociale media, bijvoorbeeld op school.
- We zorgen dat kinderen plezier beleven aan lezen.
- Ouderen kunnen omgaan met digitalisering, daarvoor kunnen ze cursussen volgen.
- We houden de lokale omroep in stand.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We brengen leesstimulering nadrukkelijk in verband met armoedebestrijding en participatie. Het is voor laaggeletterden moeilijk om mee te doen in de samenleving. We zien dat laaggeletterden een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door laaggeletterdheid te signaleren en aan te pakken, helpen we deze inwoners meer mee te doen in de samenleving. Als gemeente werken we meer samen met maatschappelijke partners bij de signalering en bestrijding van laaggeletterdheid.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Digitalisering neemt een steeds belangrijker plek in het dagelijks leven in. Een bepaalde groep heeft daar moeite mee (en komt daardoor op achterstand te staan).
Het Overlegorgaan van Lokale omroepen in Nederland (OLON) en het ministerie OCW maakten een nieuwe richtlijn, waarin staat dat lokale omroepen meer samen moeten werken of moeten fuseren. Dit kan voor onze lokale omroep betekenen dat er een regionale omroep komt met als werkgebied de regio Rivierenland.
Relatie met het thema Eigen Kracht
Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen minder goed meedoen met de samenleving.Relatie met het thema Ontgroening en Vergrijzing
Digitalisering is een van de onderwerpen waarmee de gemeente mee kan bewegen op het thema ontgroening en vergrijzing.Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Media
Wat kost taakveld
Media
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
304
147
148
148
148
148
Inkomsten
-16
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
288
147
148
148
148
148
Saldo taakveld Media (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Media (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Media (x € 1.000,-)
Taakvelden
Begeleide participatie
Doelen
We zorgen ervoor dat inwoners met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking toch kunnen werken.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
De Werkzaak blijft in 2017 deze taak voor ons uitvoeren. Het beleid voor begeleide participatie blijft hetzelfde.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
De WSW wordt voor de gemeente Buren uitgevoerd door de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Werkzaak Rivierenland. Het bedrag dat we moeten ramen voor de Werkzaak voor de uitvoering van de WSW wordt in 2017 verhoogd met € 530.000,- en in 2018 met € 616.000,-. De stijging wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van wat we ontvangen van het Rijk voor de WSW, de prestaties van de Werkzaak en mogelijke landelijke herverdeling in 2017 van het deelfonds Sociaal Domein.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Begeleide participatie
Wat kost taakveld
Begeleide participatie
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
2.585
2.406
2.779
2.739
2.675
2.526
Inkomsten
-69
-200
0
0
0
0
Saldo taakveld
2.516
2.206
2.779
2.739
2.675
2.526
Saldo taakveld Begeleide participatie (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Begeleide participatie (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Begeleide participatie (x € 1.000,-)
Taakvelden
Geëscaleerde zorg 18+
Doelen
- We maken regionale afspraken met de centrumgemeente Nijmegen over de transformatie voor geëscaleerde in de komende jaren. De gemeente Nijmegen vraagt individuele gemeenten om (geleidelijk) taken over te nemen ten aanzien van opvang en beschermd wonen. Dat hoeft nog niet in 2017, maar de noodzakelijke transformatie moet wel in gang gezet worden.
- In 2017 bepalen we een lokaal standpunt (visie) ten aanzien van de belangrijkste vraagstukken, bijvoorbeeld:
- welke doelgroepen willen we ‘bedienen’ en wat is daarvoor nodig?
- welke voorzieningen kunnen we lokaal realiseren of garanderen?
- hoe bereiden we ons voor op de komst van moeilijke, kwetsbare doelgroepen?
- hoe nemen we onze inwoners mee in de transformatie(gedachte)?
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We zijn wettelijk wel verantwoordelijk, maar hebben in de praktijk op dit moment geen taken. Deze liggen bij centrumgemeente Nijmegen. Dat gaat in de komende jaren veranderen. In 2017 zetten we de eerste stappen in de transformatie. Dat betekent niet alleen iets voor de gemeente, ook onze inwoners en samenwerkingspartners zullen merken dat er dingen veranderen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn veel kwetsbare mensen die gebruik maken van een vorm van opvang of beschermd wonen. Zij wonen of verblijven nu vaak buiten onze gemeente, omdat ze worden opgevangen in Nijmegen (of Tiel). In de toekomst gaat dat veranderen. Ook deze kwetsbare mensen blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Met ondersteuning aan huis leiden zij in de toekomst een zo normaal mogelijk leven. Zo blijven deze mensen onderdeel van de maatschappij.
Het belangrijkste risico is dat zij niet in staat blijken om zich te handhaven in de maatschappij. Met alle mogelijke gevolgen: toenemende problemen, eenzaamheid, vervuiling, overlast et cetera. Om deze transformatie te doen slagen, moeten veel randvoorwaarden geregeld worden: inwoners voorbereiden, ambulante begeleiding en ondersteuning faciliteren, medewerkers van Stib trainen, goede afspraken maken met politie en woningcorporaties et cetera.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al doet voor dit taakveld.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Geëscaleerde zorg 18+
Wat kost taakveld
Geëscaleerde zorg 18+
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
87
61
237
228
228
228
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
87
61
237
228
228
228
Saldo taakveld Geëscaleerde zorg 18+ (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Geëscaleerde zorg 18+ (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Geëscaleerde zorg 18+ (x € 1.000,-)
Taakvelden
Grondexploitaties (niet bedrijven)
Doelen
De gemeentelijke grondexploitaties (Teisterbant, Scharenburg, Het Woud en Hoogendijck) worden ingezet voor woningbouw. We streven naar kwalitatieve woningbouw die aansluit op de behoefte.
Prestaties
- In 2017 volgt een voorstel over de aanvang en uitgangspunten voor de ontwikkeling van de 1e fase van Teisterbant.
- Fase 1 en 2 van Scharenburg zijn (nagenoeg) afgerond. De ontwikkelaar start in 2017 met fase 3, zodra er met de gemeente overeenstemming is bereikt over de ontwikkeling (en de dekking van de gemeentelijke kosten).
- Voor de laatste invulling van Het Woud resteert nog een perceel grond van de gemeente voor de bouw van circa 3 woningen. De herinrichting van het openbaar gebied wordt in 2017 afgerond.
- Het plan Hooghendijck is in 2016 verkocht aan een ontwikkelaar. De gronduitgifte vindt gefaseerd plaats tot en met 2022. De overeenkomst wordt uitgevoerd.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Bij Plan Hooghendijck is de gemeente geen ontwikkelende partij meer. In januari 2016 stemde de gemeenteraad in met nieuwe afspraken met een nieuwe ontwikkelende partij in de combinatie Vario Ontwikkeling BV en Looye Projecten BV. Dat was nodig omdat Ballast Nedam na afronding van de eerste fase zich heroriënteerde op haar bedrijfsactiviteiten.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Gemeenten mogen niet ongelimiteerd woningen bouwen. De provincie wil dat er minder woningen worden gebouwd. Er is daarom op provinciaal en regionaal niveau een discussie over waar die woningen dan gebouwd mógen worden. Dit betekent dat (ook) lokaal keuzes moeten worden gemaakt in waar we hoeveel woningen (laten) bouwen. Afwaarderen van een gedeelte van het plan Teisterbant is een reëel risico. Onderzoek toont een zeer beperkte behoefte aan reguliere nieuwbouw voor de eigen inwoners. De aantrekkingskracht van Kerk-Avezaath voor mensen van buiten de gemeente is een onzekere factor. In 2017 volgt hierover een voorstel.
Kengetallen en indicatoren
Klik hier voor cijfers over nieuwbouw.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Grondexploitaties (niet bedrijven)
Wat kost taakveld
Grondexploitaties (niet bedrijven)
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
7.456
838
413
372
238
239
Inkomsten
-6.851
-668
-237
-221
-64
-64
Saldo taakveld
605
170
175
151
175
175
Saldo taakveld Grondexploitaties (niet bedrijven) (x € 1.000,-)
Taakvelden
Onderwijshuisvesting
Doelen
Kinderen in de gemeente Buren hebben recht op onderwijs. De gemeente zorgt dat er voldoende gebouwen (scholen, gymzalen) zijn om dat onderwijs te geven.
Prestaties
- Voorbereiden, aanbesteden en start bouw sportzaal Maurik.
- Ontwikkelen integraal huisvestingsplan (IHP) met de drie schoolbesturen.
- De basisschool Zoelmond wordt formeel overgedragen aan schoolbestuur BasisBuren.
- Het beheer en onderhoud van de Brede School Maurik is formeel geregeld in overleg met de gebruikers.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Gymzalen worden jaarlijks gekeurd. Voor een aantal gymzalen signaleren we het risico op afkeur van een gymzaal voor onderwijsdoeleinden. Op dat moment moet de gemeente beslissen hoe of we wel of niet de benodigde investeringen plegen om de gymzaal weer goedgekeurd te krijgen.
Meerjaren Onderhoudsplanning (MJOP): in 2017 brengen we het geplande meerjaren onderhoud in beeld van alle gemeentelijke gymzalen met de benodigde structurele onderhoudsgelden en de noodzakelijke eenmalige kosten voor uitvoeren uitgesteld onderhoud. De uitkomsten van het MJOP met de financiële gevolgen brengen we in 2017 met een voorstel begrotingswijziging voor de gemeenteraad in beeld.
Kengetallen en indicatoren
De gemeente Buren heeft momenteel 9 gymzalen.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hier voor cijfers over het aantal scholen, de afstand tot scholen en de tevredenheid daarover.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Onderwijshuisvesting
Wat kost taakveld
Onderwijshuisvesting
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.590
1.544
1.078
969
962
957
Inkomsten
-256
-103
-77
-91
-95
-98
Saldo taakveld
1.335
1.440
1.001
879
867
860
Saldo taakveld Onderwijshuisvesting (x € 1.000,-)
Taakvelden
Wonen en bouwen
Doelen
We zorgen er voor dat inwoners prettig kunnen wonen in de gemeente Buren. Daarbij spelen we in op de vraag naar woningen en woonklimaat in de gemeente Buren. We willen veilige, gezonde en aantrekkelijke woonomgeving creëren en in stand houden.
Prestaties
- In 2017 werken we aan nadere verfijning en afstemming van de veranderende behoefte aan woonruimte. We doen dat in het kader van de demografische ontwikkelingen (minder jongeren, meer ouderen in onze gemeente).
- Op het gebied van wonen en zorg ontwikkelen we een visie.
- Met de ODR maken we afspraken over hun taken. We doen dat in een werkprogramma. Ook maken we afspraken over de handhavingsprioriteiten. Veiligheid en gezondheid staan daarbij voorop.
- We blijven voldoen aan de wettelijke verplichting om gegevens te registreren. De BAG-applicatie wordt in 2017 vervangen om te kunnen voldoen aan de wettelijke en technische eisen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Hoe kunnen nieuwe woningen in de toekomst duurzaam bijdragen aan de behoefte in de gemeente Buren. Dat onderzoeken we in 2017. We zoeken daarbij aansluiting bij de vereisten van de Omgevingswet.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Beperkte invloed op de woningvoorraad
Het grootste deel van de woningvoorraad in de gemeente Buren is particulier eigendom. De bestaande woningvoorraad beweegt daardoor slechts beperkt mee met de veranderende vraag. In de toekomst kan het dus gebeuren dat er onvoldoende woningen geschikt zijn voor onze (oudere) bevolking. We zijn voor een deel van onze werkzaamheden afhankelijk van de afspraken die we daarover (kunnen) maken met de regio en de provincie. Zo mogen we slechts beperkt nieuwe woningen toevoegen.Risico's van de ODR
- Het is onmogelijk met beschikbare middelen en menskracht alles te handhaven. Daarom maken we keuzes. Niet handhaven kan risico's opleveren. In het handhavingsbeleid brachten we de grootste risico's in kaart. Daarop laten we de ODR handhaven.
- Tot 2018 krijgt de ODR een vaste bijdrage van de gemeente. In 2017 werken we een nieuwe financieringssystematiek uit.
Kengetallen en indicatoren
Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- de gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden: €707 in 2016.
- de gemeentelijke woonlasten eenpersoonshuishouden: €759 in 2016.
- de demografische druk: 54% in 2016
- het aantal nieuw gebouwde woningen: 18,2 per 1000 woningen in 2013.
Voor meer cijfers over wonen en bouwen klik hier.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hier voor informatie over wonen.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Wonen en bouwen
Wat kost taakveld
Wonen en bouwen
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
2.985
2.334
2.266
2.261
2.260
2.260
Inkomsten
-1.746
-982
-1.027
-1.027
-1.027
-1.027
Saldo taakveld
1.239
1.352
1.239
1.235
1.233
1.233
Saldo taakveld Wonen en bouwen (x € 1.000,-)
Taakvelden
Economische ontwikkeling
Doelen
- Ontwikkeling van de lokale economie en werkgelegenheid in de gemeente.
- De gemeente moet elk jaar veel rente betalen over ons grondbezit op bedrijfsterrein Doejenburg II. Eén van de belangrijkste doelen voor 2017 is daarom de verkoop van gronden op het terrein.
Prestaties
- Verkoop bedrijfskavels op bedrijventerrein Doejenburg II. Daarvoor nemen we (meer dan voorheen) verkoop-stimulerende maatregelen.
- Opstellen van de lokale economische agenda.
- In samenwerking met de andere gemeenten in de regio Rivierenland:
- Besluitvorming over de aanleg van breedband / snelle internetverbindingen.
- Beleid uitvoeren van de drie Speerpunten: Economie & Logistiek, Agribusiness en Recreatie & Toerisme.
- Onderhouden van nauwe contacten met het bedrijfsleven in Buren, bijvoorbeeld door:
- Organiseren van het Business Event Buren in samenwerking met het Ondernemersplatform.
- Bedrijfsbezoeken door het college van B&W.
- Onze bedrijfscontactfunctionaris. Hij is het eerste aanspreekpunt voor ondernemers en loodst hen door de gemeentelijke organisatie.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
- Opstellen lokale economische agenda.
- In 2017 wordt voorgesteld te besluiten over de invoering van een Regionaal Investeringsfonds met een Economic Board om financiën aan projecten toe te kennen die aansluiten bij de regionale speerpunten.
- In de regio wordt gezamenlijk gewerkt aan het vormgeven en instellen van een Regionaal Acquisitie Punt voor bedrijventerreinen.
- Regionaal wordt een Regionaal Ontwikkel Bedrijf vormgegeven.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Vaststelling Regionale Programmering Bedrijventerreinen 2016 (RPB) noodzaakt om gemiddeld 1,5 hectare per jaar aan bedrijfskavels op Doejenburg II uit te geven. Bij de herijking van het RPB biedt dat ons kansen voor ontwikkeling van de overige 6 hectare op dit bedrijventerrein die nu 'on-hold' zijn gezet.
Kengetallen en indicatoren
De volgende indicatoren zijn wettelijk verplicht en gerelateerd aan het taakveld economische ontwikkeling:
- Functiemenging (%): 44,2% (2015)
- Bruto Gemeentelijk Product (verhoudingscijfer): 103 (2013)
- Vestigingen (van bedrijven, per 1.000 inwoners 15-64): 165,2 (2015)
Overige streef- en kengetallen:
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Economische ontwikkeling
Wat kost taakveld
Economische ontwikkeling
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
80
137
152
152
152
152
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
80
137
152
152
152
152
Saldo taakveld Economische ontwikkeling (x € 1.000,-)
Taakvelden
Verkeer en vervoer
Doelen
- In 2017 is de openbare ruimte "heel en veilig". Daar zorgen we voor. We zorgen ervoor dat het beheer op een duurzame wijze is uitgevoerd. In 2017 voeren we de werkzaamheden integraal uit.
- Inwoners geven we de ruimte om hun leefomgeving zelf vorm te geven.
Prestaties
- We herstellen in 2017 de volgende wegen waarvan de fundering kapot is. We noemen dat rehabilitatie van wegen. Het gaat om:
- Zoelense Zandweg
- Parallelweg Oost
- Mierlingsestraat
- We maken een verkeersstromenplan voor de gehele gemeente waarmee we inzichtelijk maken waar verkeersonveilige situaties zijn. De informatie van inwoners zoals de signaleringsgroepen en dorpsraden nemen we hierin op. Het plan laat ook zien waar de weg geschikt en ongeschikt is voor de manier waarop deze gebruikt wordt.
- De verduurzaming van de openbare verlichting gaat verder. Het afgelopen jaar is de omvorming van de openbare verlichting naar LED in het buitengebied afgerond. Nu zijn de kernen aan de beurt. Zodra de bestaande verlichting aan vervanging toe is worden deze vervangen naar LED.
- In 2017 implementeren we het integrale beheer van de openbare ruimte (IBOR) verder en informeren de inwoners op kernenniveau.
- Binnen de gemeente zijn verschillende signaleringsgroepen actief. We gaan hen met elkaar in contact brengen.
- In 2017 wordt een Regionaal mobiliteitsplan (speerpunt Economie en Logistiek) ontwikkeld.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
De raad krijgt bij de begrotingsbehandeling 2017 een voorstel om geld beschikbaar te stellen voor de rehabilitatie van wegen.
De integrale planning brengt het taakveld verkeer en vervoer dichter bij elkaar waardoor de verwachting is dat er meer slagkracht ontstaat.
Overname beheer Tollewaard: Hier zijn gelden voor beschikbaar gesteld van Rijkswaterstaat maar deze zijn nog niet ontvangen door de gemeente.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er is nu nog geen kostendekking voor de rehabilitatie van de wegen. Zolang die er niet is, betekent dit dat de betreffende wegen minder goed berijdbaar zijn voor het verkeer.
Het onderhoudsniveau van verlichting daalt van Aandacht naar Normaal. Dit is een verantwoorde verlaging.
Bij aanpassingen van watergangen voor de verbetering van de doorstroming van water wordt er door het waterschap grotere doorsneden van een buis verlangd. Dit brengt extra kosten voor vervanging en plaatsing van grotere kunstwerken met zich mee.
Kengetallen en indicatoren
De volgende kengetallen zijn wettelijk verplicht:- Ziekenhuisopname na verkeersongeval met een motorvoertuig (%): 7% (2014)
- Overige vervoersongevallen met een gewonde fietser (%): 8% (2014)
De overige indicatoren geven ook een goed beeld van het taakveld Verkeer en Vervoer:
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Verkeer en vervoer
Wat kost taakveld
Verkeer en vervoer
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
4.157
4.628
4.598
4.607
4.665
4.679
Inkomsten
-1.424
-51
-70
-37
-37
-37
Saldo taakveld
2.733
4.577
4.529
4.570
4.628
4.642
Saldo taakveld Verkeer en vervoer (x € 1.000,-)
Taakvelden
Sportaccommodaties
Doelen
Sporten is gezond. De gemeente zorgt dat er voldoende en goed onderhouden sportaccommodaties zijn waar inwoners kunnen sporten. In 2017 werken we aan overeenstemming over eigendom, beheer en onderhoud van de sportaccommodaties.
Prestaties
- We stimuleren de komst van een overkoepelende stichting van voetbalverenigingen en streven ernaar deze in 2017 tot stand te laten komen.
- We renoveren een door deze stichting aangegeven voetbalveld.
- We richten een beheerstichting op voor sportpark Maurik Oost.
- Er komt een actueel beheercontract tennisvereniging Beusichem.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Beheer voor alle buitensportaccommodaties door de sportverenigingen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Sportverenigingen beschikken over onvoldoende middelen en organisatie voor beheer en onderhoud van de accommodaties. Ook moet binnenkort duidelijkheid komen over de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van het groen om de sportvelden. Daarover zal het college in 2017 een voorstel met financiële consequenties voorleggen aan de raad.
Kengetallen en indicatoren
We hebben in Buren 14 buitensportaccommodaties.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hier voor cijfers over de afstand tot sportaccommodaties, verhouding niet-sporters/sporters en de waardering voor sportvoorzieningen.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Sportaccommodaties
Wat kost taakveld
Sportaccommodaties
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
254
382
186
129
127
127
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
253
382
186
129
127
127
Saldo taakveld Sportaccommodaties (x € 1.000,-)
Taakvelden
Openbaar groen en (openlucht) recreatie
Doelen
- Inwoners krijgen dan ook steeds meer de ruimte om hun leefomgeving zelf vorm te geven. We willen dat inwoners merken dat ze meer betrokken worden bij het openbaar groen.
- Buren maakt onderdeel uit van een prachtig Rivierenlandschap. We willen de kwaliteit daarvan stimuleren en in stand houden. We betrekken inwoners bij de uitvoering hiervan.
- In 2017 gaan we de toeristische kernwaarden in onze gemeente beter benutten.
Prestaties
- In 2017 implementeren we het integrale beheer van de openbare ruimte (IBOR) verder en informeren de inwoners op kernenniveau. De eerste stappen zijn het delen van informatie en het opzoeken van de gemeenschappelijkheid. Deze eerste stap is nodig om het verder integreren van de werkzaamheden mogelijk te maken.
- In 2017 doen we een proef waarin we samen met inwoners vorm geven aan de inrichting en het onderhoud van het openbaar groen in hun buurt.
- We onderzoeken hoe we de kwaliteit en waardering van het openbaar groen (fysiek en technisch) kunnen verhogen.
- We maken daarnaast een Bomenbeleidsplan om te komen tot een toekomstbestendig bomenbestand. Daarin beschrijven we hoe we de bomen in onze gemeente onderhouden en op welke plek we welk type boom willen hebben.
- We stimuleren de vindbaarheid van toeristische voorzieningen. We onderzoeken of de bewegwijzering op voldoende niveau is.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Meer dan voorheen brengen we de link naar ecologische en toeristische waarde.
Er worden weer een aantal projecten gestart op het gebied van landschapsontwikkeling.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er is een landelijk probleem met de essen, de essentaksterfte. Onze gemeente heeft veel essen. Circa 30% ten opzichte van het totaal aantal bomen. Er is inmiddels een onderzoek gestart wat de impact is in onze gemeente. Door de jaarlijkse controles is inmiddels al wel duidelijk dat er extra middelen nodig zijn.
De provincie heeft nieuw beleid in ontwikkeling, zowel voor landschap als voor burgerparticipatie.
De oude subsidie van de provincie Gelderland loopt door tot en met 2018. De nieuwe regelingen kunnen invloed hebben op onze werkwijze. In 2017 moet hierop worden voorgesorteerd. De projecten en processen die in 2017 lopen zullen (net als voorheen) afhangen van het enthousiasme van betrokken inwoners. Het is belangrijk dit te stimuleren en vast te houden. Dit bereiken we (mede) door daar als team ook onze schouders onder te zetten.Kengetallen en indicatoren
Klik hier voor cijfers over waardering van de buurt als leefomgeving.Klik hier voor cijfers over de staat van de buurt.
Klik hier voor cijfers over voldoende groen in de buurt.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Openbaar groen en (openlucht) recreatie
Wat kost taakveld
Openbaar groen en (openlucht) recreatie
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.914
1.790
1.681
1.670
1.635
1.635
Inkomsten
-108
-66
-76
-44
-9
-9
Saldo taakveld
1.806
1.724
1.605
1.627
1.627
1.627
Saldo taakveld Openbaar groen en (openlucht) recreatie (x € 1.000,-)
Taakvelden
Beheer overige gebouwen/gronden
Doelen
Dit taakveld gaat over de gebouwen en gronden die de gemeente in bezit heeft maar die niet in een ander taakveld zijn ondergebracht. Concreet gaat het dan over 6 woningen, 30 hectare landbouwgrond, 6 volkstuincomplexen en een gemeentewerf. Ons doel is in 2017 te starten met het verminderen van het bezit van gebouwen en gronden tot die eigendommen die nodig zijn voor uitvoeren van de gemeentelijke kerntaken. Het beheer van de gebouwen en gronden doen we professioneel en kostendekkend.
Prestaties
- In 2017 verkopen we gemeentelijke eigendommen, waaronder de voormalige werkplaats Lienden en andere vrijkomende gebouwen en gronden.
- We gaan door met het verkopen van stukken restgroen (kleine stukken grond die door inwoners en bedrijven gebruikt worden).
- We maken een voorstel voor het college over het toekomstig beheer van de volkstuinen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In september 2016 sprak de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering over de nota Vastgoed. Het uitgangspunt in deze nota is het aantal bezittingen te verminderen: we beperken ons tot het bezit van gebouwen en gronden die bijdragen aan onze beleidsmatige doelen in andere taakvelden. Dit beleid is nieuw: op dit moment hebben we ook gebouwen en gronden in bezit die geen bijdrage hebben aan doelen op andere taakvelden. Niet-functioneel onroerend goed gaan we actief verkopen om dit doel te kunnen verwezenlijken.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
In 2017 brengen we het geplande meerjarenonderhoud in beeld van alle gemeentelijke gebouwen. We kijken dan naar het geld dat nodig is voor structureel onderhoud en de noodzakelijke eenmalige kosten voor uitvoeren van uitgesteld onderhoud. Dit verwerken we in een meerjarig onderhoudsplan. Het is mogelijk dat dit meerjarig onderhoudsplan financiële gevolgen heeft. De meerjarige onderhoudsplanning met eventuele financiële gevolgen staat in 2017 op de agenda van de gemeenteraad.
Kengetallen en indicatoren
We doen de aanname dat we de omvang van de vastgoedportefeuille met 30% zouden kunnen verminderen. (bron: Vastgoednota)
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Beheer overige gebouwen/gronden
Wat kost taakveld
Beheer overige gebouwen/gronden
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
826
863
657
625
623
623
Inkomsten
-1.000
-322
-269
-224
-224
-224
Saldo taakveld
-174
541
388
401
399
399
Saldo taakveld Beheer overige gebouwen/gronden (x € 1.000,-)
Taakvelden
Ruimtelijke Ordening
Doelen
We zorgen er voor dat de ontwikkelingen in de gemeente bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. We zetten daarbij zoveel mogelijk de burger centraal.
Prestaties
- De impact van de Omgevingswet op de gemeente krijgt volgend jaar verder vorm. We maken een plan voor de invoering van deze nieuwe wet. Ook doet de gemeenteraad uitspraak over op welk ambitieniveau ze de wet wil uitwerken. De Omgevingswet schrijft voor dat we een omgevingsvisie en een omgevingsplan maken. In 2017 bereiden we die voor.
- In 2017 starten we een nieuwe veegplanprocedure om passende nieuwe ontwikkelingen (voornamelijk van particulieren) mogelijk te maken.
- We brengen bestemmingsplannen in procedure voor de Voorstraat (Lienden) en Het Binnen (Lienden).
- We werken aan een nieuwe recreatieve ontwikkeling bij de Blauwekampse Plas en aan de potentiële herontwikkelingslocatie in de dorpskern Kerk-Avezaath.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Door de Omgevingswet komt er meer ruimte op lokaal niveau voor bestuurlijke afwegingen en voor maatwerk. Het principe ‘ja, mits…’ is leidend bij nieuwe initiatieven en het besluitvormingsproces wordt verbeterd en versneld. Een belangrijk onderdeel is ook dat elke gemeente over een omgevingsvisie en een omgevingsplan moet beschikken; deze vervangen de huidige structuurvisie en bestemmingsplannen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
De belangrijkste ontwikkeling op dit beleidsterrein is de komst van de Omgevingswet. Deze wet wordt gezien als een grote wijziging op de huidige manier van werken. De wet is vanaf 2019 van kracht en de gemeente bereidt zich hierop voor. Helaas merken we dat we soms moeten wachten op het standpunt van andere (landelijke) overheden, voordat we zelf verder kunnen in onze voorbereidingen. Dit werkt vertragend.
Naast eigen grondexploitaties begeleid de gemeente initiatieven van derden. In 2016 zijn nieuwe projecten gestart die in 2017 doorlopen. Twee van deze projecten zijn Voorstraat Lienden en Blauwe Kamp Zoelen.
Voorstraat Lienden
De gemeente wil het perceel van de voormalige gemeentewerf in Lienden aan de Voorstraat verkopen voor een nieuwe ontwikkeling. SWB is eigenaar van de naastgelegen gronden. Met de SWB wordt gesproken over een integrale ontwikkeling van het plan.Blauwe Kamp Zoelen
K3 Delta is eigenaar van de grond van de toekomstige zandwinplas. De plannen om op een deel van de grond een landelijk tenniscentrum te vestigen zijn niet doorgegaan. De ontwikkelaar diende een nieuw plan in voor dit gebied. De nieuwe invulling is gericht op recreatie en vrije tijdbesteding. De raad wordt regelmatig geïnformeerd over de voortgang.Kengetallen en indicatoren
We krijgen jaarlijks circa 15 particuliere verzoeken tot bestemmingsplanwijziging. Deze verzamelen we in 1 veegplan.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Ruimtelijke Ordening
Wat kost taakveld
Ruimtelijke Ordening
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
839
722
638
643
656
656
Inkomsten
-527
-241
-148
-136
-136
-136
Saldo taakveld
312
480
490
507
521
521
Saldo taakveld Ruimtelijke Ordening (x € 1.000,-)
Taakvelden
Openbare orde en veiligheid
Doelen
Vanuit het taakveld Openbare orde en Veiligheid willen we zorgen voor een veilige en prettig leefbare Burense samenleving. Het Integraal Veiligheidsplan 2015 - 2018 is hiervoor het uitgangspunt. Het beleid op dit taakveld verandert dus in 2017 niet.
In 2017 willen we:
- Overbelasting van burgers voorkomen door het betrekken van nieuwe actieve inwoners.
- De taakvelden zorg en veiligheid beter verbinden.
Prestaties
- In 2016 zijn burgerpeilingen gehouden. In 2017 maken we daarop een verdiepingsslag, zodat we per kern / postcode informatie hebben over wat inwoners vinden van de veiligheid en leefbaarheid in hun directe omgeving.
- In 2017 onderzoeken of we signalerings- en whatsappgroepen breder kunnen inzetten dan alleen voor openbare orde. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sociale veiligheid en milieu.
- We bekijken of we hier meer mensen bij kunnen betrekken om overbelasting van inwoners hierin te voorkomen.
- We onderzoeken mogelijkheden om meer kennis met de verschillende partners te delen, binnen de kaders van privacywetgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis delen tussen Stib en politie.
Verschillende indicatoren op het gebied van openbare orde en veiligheid vindt u hier.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In 2017 ligt de nadruk nog meer op een specifieke en doelgerichte aanpak die bedacht is samen met inwoners in de kernen (maatwerk, gebiedsgericht, inspelen op actualiteit).
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
- Privacyvraagstuk speelt een rol bij het delen van informatie tussen instanties en partners.
- Overbelasting van eigen kracht van huidige actieve inwoners.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht de gemeenten beleidsindicatoren op te nemen. Voor dit taakveld zijn dat:
- Verwijzingen Halt (aantal per 10.000 jongeren): 118,9 (2014)
- Harde kern jongeren (aantal per 10.000 inwoners): 0,0 (2014)
- Winkeldiefstallen (aantal per 1.000 inwoners): 0,0 (2015)
- Geweldsmisdrijven (aantal per 1.000 inwoners: 3,3 (2015)
- Diefstallen uit woning: (aantal per 1.000 inwoners): 3,1 (2015)
- Vernielingen en beschadigingen (per 1.000 inwoners): 3,1 (2015)
- Klik hier voor meer cijfers op het gebied van openbare orde en veiligheid.
- U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Openbare orde en veiligheid
Wat kost taakveld
Openbare orde en veiligheid
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
185
206
214
214
214
214
Inkomsten
-23
-35
-29
-29
-29
-29
Saldo taakveld
162
172
186
186
186
186
Saldo taakveld Openbare orde en veiligheid (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Openbare orde en veiligheid (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Openbare orde en veiligheid (x € 1.000,-)
Taakvelden
Economische promotie
Doelen
- Stimuleren en ontwikkelen van de (toeristische) economie en werkgelegenheid in de gemeente.
- Verbinding aanbrengen tussen recreatie, cultuur, natuur en agribusiness. Kortom, tussen de economische en recreatieve kracht van de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het benutten van de Limesroute (Romeinse grens) die langs onze gemeente loopt.
- In samenwerking met de gemeenten in de regio Rivierenland het beleid uitvoeren van de drie Speerpunten: Economie & Logistiek, Agribusiness en Recreatie & Toerisme.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
- We brengen samenhang aan tussen recreatie, cultuur, natuur en agribusiness.
- In 2017 wordt voorgesteld te besluiten over de invoering van een Regionaal Investeringsfonds met een Economic Board om financiën aan projecten toe te kennen die aansluiten bij de regionale speerpunten.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn geen risico's of belangrijke ontwikkelingen in dit taakveld te melden.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht gemeenten beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- het aantal bedrijven dat zich in Buren vestigt: 165,2 per 1.000 inwoners
- Klik hier voor meer cijfers over bedrijvigheid en economie.
- U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Economische promotie
Wat kost taakveld
Economische promotie
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
91
100
88
88
88
88
Inkomsten
-191
-182
-187
-188
-188
-188
Saldo taakveld
-101
-81
-99
-100
-100
-100
Saldo taakveld Economische promotie (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Economische promotie (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Economische promotie (x € 1.000,-)
Taakvelden
Musea
Doelen
In 2017 blijven we het museum Buren en Oranje ondersteunen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We zetten ons huidig beleid voort. In 2017 stellen we, net als voorgaande jaren, het oude gemeentehuis in Buren ter beschikking van het museum Buren en Oranje.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
In 2017 maken we een nieuwe meerjarenonderhoudsplanning. Voor meer informatie zie het taakveld Beheer overige gebouwen en gronden.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Musea
Wat kost taakveld
Musea
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
16
14
14
14
14
14
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
15
14
14
14
14
14
Saldo taakveld Musea (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Musea (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Musea (x € 1.000,-)
Taakvelden
Cultureel erfgoed
Doelen
- In stand houden en professioneel beheren van bijzondere gebouwen en objecten in ons bezit.
- Beschermen van bijzondere gebouwen of objecten. Via een aanvraag van belanghebbende wordt beoordeeld of een gebouw of object in aanmerking komt voor de status "gemeentelijk monument".
- Wat betreft de particuliere Rijksmonumenten sluizen wij de rijkssubsidies door naar de eigenaren.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Het college stelde voor om vanaf 2017 geen subsidies meer te verstrekken voor gemeentelijke monumenten, omdat het geen wettelijke taak van de gemeente is. Via amendement besloot de raad echter om de subsidie voor gemeentelijke monumenten in stand te houden.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Meerjaren Onderhoudsplanning (MJOP): in 2017 brengen we het geplande meerjaren onderhoud in beeld van alle gemeentelijke gebouwen en objecten met de benodigde structurele onderhoudsgelden en de noodzakelijke eenmalige kosten voor uitvoeren uitgesteld onderhoud. De uitkomsten van het MJOP met de financiële gevolgen brengen we in 2017 met een voorstel begrotingswijziging voor de gemeenteraad in beeld.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Cultureel erfgoed
Wat kost taakveld
Cultureel erfgoed
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
256
227
224
224
224
224
Inkomsten
-90
-93
-110
-94
-94
-94
Saldo taakveld
166
134
114
129
129
129
Saldo taakveld Cultureel erfgoed (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Cultureel erfgoed (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Cultureel erfgoed (x € 1.000,-)
Taakvelden
Begraafplaatsen
Doelen
Het onderhouden van de begraafplaatsen volgens het afgesproken kwaliteitsniveau A+.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In 2015 deden we een onderzoek naar de verzelfstandiging van begraafplaatsen. Uit dit onderzoek bleek dat er maar beperkte mogelijkheden waren om de begraafplaatsen te verzelfstandigen. Dat betekent dat we in 2017 nog steeds de begraafplaatsen op dezelfde wijze en op hetzelfde niveau blijven onderhouden. In 2017 herzien we het onderhoudsplan voor de begraafplaatsen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Binnen de gemeente Buren is er een tendens dat er steeds minder gekozen wordt voor begraven. De ingebruikname van het crematorium Tiel leidt zichtbaar tot een verdere daling van het aantal begravingen. Daarmee loopt de opgebouwde reserve terug waardoor de verwachting is dat we op termijn niet meer 100% kostendekkend kunnen begraven. Door het onderzoek naar privatisering van begraafplaatsen is de termijn van het huidige onderhoudsplan uitgesteld en inmiddels verlopen. Daarom herzien we in 2017 het onderhoudsplan.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Begraafplaatsen
Wat kost taakveld
Begraafplaatsen
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
635
804
498
498
498
496
Inkomsten
-707
-856
-538
-537
-537
-535
Saldo taakveld
-72
-51
-39
-39
-39
-39
Saldo taakveld Begraafplaatsen (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Begraafplaatsen (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Begraafplaatsen (x € 1.000,-)
Taakvelden
Fysieke bedrijfsinfrastructuur
Doelen
In 2017 stimuleren we de verkoop van bedrijventerrein Doejenburg II. Dit doen we in relatie met het taakveld Economische ontwikkeling.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
De gemeenteraad besloot in 2016 verkoopbevorderende maatregelen te nemen voor de uitgifte van 6 hectare bedrijfsterrein Doejenburg II. Onder andere door het bestemmingsplan te wijzigen om uitgifte van grotere kavels mogelijk te maken. We zetten extra geld in voor overige verkoopbevorderende maatregelen, dit bedrag is onder gebracht bij het taakveld Economisch ontwikkeling.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
De bestemmingsplanwijziging om grotere kavels mogelijk te maken is nog niet onherroepelijk. Hoewel er signalen zijn dat de markt voor industrieterrein lichtelijk herstelt, is niet zeker dat dit ook voor Doejenburg II geldt. De regionale discussie om prioriteit te geven aan het industrieterrein Medel is nog niet afgerond, maar wel van invloed op de verkoop van Doejenburg II. In 2016 besloot de gemeenteraad om 6 hectare van het oorspronkelijke gebied niet meer uit te geven als bedrijventerrein als gevolg van afspraken tussen de regiogemeenten en de provincie (regionale bedrijfsterreinprogrammering). Voor de resterende 6 hectare stimuleren we de verkoop maar houden we er rekening mee dat deze 6 hectare mogelijk niet helemaal uitgegeven wordt. Voor deze 6 hectare is het risico van onvoldoende uitgifte opgenomen in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing. Verder besloot de gemeenteraad om geen rente meer toe te rekenen aan Doejenburg II. Daardoor ontstaan geen hogere rentelasten in de begroting.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Fysieke bedrijfsinfrastructuur
Wat kost taakveld
Fysieke bedrijfsinfrastructuur
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.982
211
318
320
445
427
Inkomsten
-3.437
-522
-224
-226
-391
-372
Saldo taakveld
-1.456
-311
94
94
54
54
Saldo taakveld Fysieke bedrijfsinfrastructuur (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Fysieke bedrijfsinfrastructuur (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Fysieke bedrijfsinfrastructuur (x € 1.000,-)
Taakvelden
Afval
Doelen
We maken de inzameling van afvalinzameling nog duurzamer door de hoeveelheid restafval te verminderen. In 2017 wordt het nieuwe beleidsplan afval voorgelegd aan de deelnemende gemeenten van de Avri.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Najaar 2016 heeft de Avri nieuw beleid voor de periode 2017-2020 in concept gereed. Er wordt gewerkt aan de invulling van het beleid. We verwachten dat het beleid begin 2017 wordt vastgesteld door de samenwerkende gemeenten. Het voorgestelde beleid is gericht op het terugdringen van de hoeveelheid restafval naar 75 kg in 2020 (in 2015 was dit 140 kg). Dit sluit aan op de landelijke doelstellingen en het Gelders Energieakkoord:
De rijksoverheid heeft met het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG) een belangrijke stap gezet richting de circulaire economie. Het rijk heeft in 2014 scherpe doelstellingen geformuleerd die producenten stimuleren om beter recyclebare producten op de markt te brengen, en gemeenten aanzetten tot een forse reductie van het restafval. Zo wordt van gemeenten gevraagd in 2020 nog slechts 100 kilo restafval per persoon per jaar te produceren, en wordt verwacht dat er in 2025 nog maar 30 kilo restafval overblijft. De 100kg is een gemiddelde: dichtbebouwde gebieden hebben minder mogelijkheden om de hoeveelheid restafval terug te dringen dan landelijke gemeenten zoals Buren. Vandaar dat onze doelstelling 75 kg ligt.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Het nieuwe beleid heeft een aantal gevolgen die merkbaar zullen zijn voor onze inwoners.
- Het serviceniveau zal veranderen, op dit punt zijn nog veel mogelijkheden die ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld de frequentie van ophalen, de manier van het aanbieden van afval en de openingstijden van de milieustraat.
- De communicatie wordt nog sterker gericht op verminderen en scheiden van afval.
- Een financiële stimulans zoals ‘goed scheiden loont’.
Nadere uitwerking van de verschillende instrumenten, de scenario´s, keuzes en de financiële haalbaarheid van de beleidsmaatregelen die de komende vier jaar kunnen worden ingezet, vindt plaats in het Regionaal Beleidsplan Afval en Grondstoffen.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- de omvang van het huishoudelijk restafval: 120 kg per inwoner in 2014
- U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Afval
Wat kost taakveld
Afval
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.386
1.587
1.648
1.747
1.781
1.805
Inkomsten
-1.573
-1.801
-1.871
-1.982
-2.022
-2.049
Saldo taakveld
-187
-214
-223
-236
-240
-244
Saldo taakveld Afval (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Afval (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Afval (x € 1.000,-)
Taakvelden
Crisisbeheersing en Brandweer
Doelen
- De bezetting van functionarissen binnen de regionale crisisbeheersing garanderen.
- De functionarissen binnen de regionale crisisbeheersing opleiden en geoefend houden.
- Brandweerzorg (repressief en preventief) op peil houden door middel van samenwerking binnen de veiligheidsregio.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties. Ook in 2017 willen we Buren een veilige gemeente houden.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn geen risico's of belangrijke ontwikkelingen te melden.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Crisisbeheersing en Brandweer
Wat kost taakveld
Crisisbeheersing en Brandweer
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.899
1.890
1.906
1.906
1.906
1.906
Inkomsten
-38
-2
-12
-12
-12
-12
Saldo taakveld
1.861
1.888
1.894
1.894
1.894
1.894
Saldo taakveld Crisisbeheersing en Brandweer (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Crisisbeheersing en Brandweer (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Crisisbeheersing en Brandweer (x € 1.000,-)
Taakvelden
Openbaar vervoer
Doelen
We houden het openbaar vervoer zo veel als mogelijk is in stand. We bieden passend vervoer aan daar waar het openbaar vervoer niet volstaat. Dit doen we door het faciliteren van de basismobiliteit. Basismobiliteit biedt inwoners die niet zelfstandig kunnen reizen de mogelijkheid om zich te verplaatsen. Mensen die hiermee reizen, reizen met een WMO pas. Andere inwoners kunnen ook gebruik maken van de basismobiliteit.Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
- Vanaf 1 januari 2017 voert de regio Rivierenland basismobiliteit voor ons uit. De basismobiliteit vervangt de Regiotaxi.
- Om lege bussen te voorkomen zal de dienstregeling in daluren (avonden en in het weekend) vervangen worden door flexnetvervoer (vlinderbus).
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
In de toekomst wordt bekeken of het mogelijk is het leerlingenvervoer en het vervoer in de zorg (dagbehandeling) onder te brengen bij de basismobiliteit.
Op basis van het rapport 'Betere Bereikbaarheid Gelderland (Uitwerking OV-visie 2020)' uitgevoerd door de provincie kunnen er tot 2020 aanpassingen plaatsvinden in de huidige routes.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Openbaar vervoer
Wat kost taakveld
Openbaar vervoer
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
14
13
13
13
13
13
Inkomsten
-47
-47
-17
-17
-17
-17
Saldo taakveld
-32
-34
-3
-3
-3
-3
Saldo taakveld Openbaar vervoer (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Openbaar vervoer (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Openbaar vervoer (x € 1.000,-)
Taakvelden
Riolering
Doelen
Nederland leeft met water. We krijgen het en we gebruiken het. En dan willen we er vanaf.
Daar zorgt de gemeente voor: het stedelijk waterbeheer. Stedelijk waterbeheer draagt bij aan de volksgezondheid en leefbaarheid (droge voeten). De gemeente moet afvalwater, regenwater en grondwater doelmatig inzamelen en transporteren.- Treffen van maatregelen om structureel nadelige gevolgen van de grondwaterstand zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
- Zorgdragen voor de inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater, voor zover burgers en bedrijven zich daar redelijkerwijs niet van kunnen ontdoen.
- Zorg dragen voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater dat vrijkomt binnen de gemeente.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Regionale samenwerking Netwerk Waterketen Regio Rivierenland wordt verder geïntensiveerd.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn geen risico's of belangrijke ontwikkelingen.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Riolering
Wat kost taakveld
Riolering
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
2.604
2.867
2.576
2.576
2.576
2.576
Inkomsten
-2.604
-2.932
-2.689
-2.689
-2.689
-2.689
Saldo taakveld
0
-65
-113
-113
-113
-113
Saldo taakveld Riolering (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Riolering (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Riolering (x € 1.000,-)
Taakvelden
Milieubeheer
Doelen
Het taakveld Milieubeheer valt uiteen in 2 onderdelen:
1. Het programma voor de leefomgeving
2. Vergunningverlening, toezicht en handhavingHieronder lichten we beiden toe:
- Het programma voor de leefomgeving
Het uitgangspunt voor het programma voor de leefomgeving blijft: de gemeente levert de 'basis', inwoners leveren de 'plus'. In 2017 willen we vooral succesvolle initiatieven als BV Buren verbreden naar andere dorpen.
Tot slot willen we (binnen en buiten het gemeentehuis) beter bekendmaken wat gemeenten en inwoners al samen doen. Zo maken we het voor individuele inwoners gemakkelijker om aan te haken bij een bestaand initiatief.
- Toezicht en handhaving, vergunningverlening
Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) voert voor gemeenten de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving (VTH) uit. We maken elk jaar werkafspraken met de ODR. Deze stuurt het college begin 2017 ter kennisname naar de gemeenteraad.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Het programma voor de leefomgeving wordt jaarlijks geëvalueerd en bijgesteld. De doelen blijven bestaan, de invulling verandert op onderdelen. 2017 is het derde jaar waarin gewerkt wordt met het programma. De opstartfase is voorbij, nu moet gewerkt worden aan de bestendiging van de werkwijze en de samenwerking met de inwoners.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
In het programma voor de leefomgeving hangt veel af van de inzet van inwoners. Dat willen we ook graag. Het is van levensbelang om het enthousiasme dat er bij inwoners is vast te houden. Dat betekent dat we inwoners moeten blijven motiveren en ondersteunen. Niet alleen met geld, maar ook met menskracht. Het is daarom belangrijk dat we intern elkaar weten te vinden, dat we duidelijke afspraken maken, en voor de inwoners benaderbaar zijn, en zaken snel en praktisch kunnen uitvoeren.Inwoners werken nu vooral met de gemeente samen rond het onderwerp Landschap. In de toekomst willen we dat verbreden. We denken dan aan thema's als bijvoorbeeld duurzame energie. Dat lukt waarschijnlijk nog niet in 2017, maar hopelijk wel in de jaren daarna.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- het percentage hernieuwbare energie: 57% in 2014.
- Klik hier voor meer cijfers over energie en klimaat.
- U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Milieubeheer
Wat kost taakveld
Milieubeheer
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
158
95
96
96
96
96
Inkomsten
-72
-5
-55
-55
-55
-55
Saldo taakveld
86
90
41
41
41
41
Saldo taakveld Milieubeheer (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Milieubeheer (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Milieubeheer (x € 1.000,-)
Taakvelden
Parkeren
Doelen
We willen de verantwoordelijkheid van inwoners en ondernemers voor parkeerplaatsen vergroten. Dat doen we onder andere door parkeren bij nieuwbouw en bij bedrijventerreinen grotendeels op eigen terrein plaats te laten vinden.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We willen inwoners en bedrijven meer op eigen terrein laten parkeren.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Door parkeren meer op eigen terrein te laten plaatsvinden, vermindert het aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Parkeren
Wat kost taakveld
Parkeren
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
0
3
1
1
1
1
Inkomsten
0
-3
-1
-1
-1
-1
Saldo taakveld
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld Parkeren (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Parkeren (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Parkeren (x € 1.000,-)
Taakvelden
Algemene uitkering en overige uitkeringen gemeentefonds
Doelen
Dit taakveld heeft tot doel de inkomsten uit de Algemene Uitkering en de Overige Uitkeringen uit het Gemeentefonds in beeld te houden.
Prestaties
Het college informeert de raad in 2017 op drie momenten over de ontwikkelingen van de Algemene Uitkering. Dat doet ze bij de Kadernota (effecten Meicirculaire), bij de Septembercirculaire en, als er effecten zijn, ook bij de Decembercirculaire.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Het college informeerde de raad al op 2 momenten (juli en oktober) per jaar over de ontwikkelingen van het Gemeentefonds. We voegen daar, onder voorbehoud, een derde keer (december) aan toe.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
De ontwikkelingen in het Gemeentefonds volgen grofweg de ontwikkelingen van de Rijksbegroting. Dat betekent dat er een grote mate van afhankelijkheid is, die invloed heeft op de mate waarin wij als gemeente vooruit kunnen kijken. Daarom kiest het college ervoor de raad een derde keer te (kunnen) informeren.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hiervoor cijfers over de algemene uitkering gemeentefonds.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Algemene uitkering en overige uitkeringen gemeentefonds
Wat kost taakveld
Algemene uitkering en overige uitkeringen gemeentefonds
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
4
4
5
5
5
5
Inkomsten
-27.118
-28.537
-28.089
-28.552
-28.570
-28.628
Saldo taakveld
-27.114
-28.533
-28.085
-28.547
-28.566
-28.624
Saldo taakveld Algemene uitkering en overige uitkeringen gemeentefonds (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Algemene uitkering en overige uitkeringen gemeentefonds (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Algemene uitkering en overige uitkeringen gemeentefonds (x € 1.000,-)
Taakvelden
Overhead
Doelen
In 2017 streven we binnen het taakveld Ondersteuning Organisatie de volgende doelen na.
- Digitaal en flexibel werken
In 2017 voldoet de gemeente Buren aan de uitgangspunten van het programma digitale overheid. Dit houdt in dat burgers en bedrijven digitaal zaken kunnen doen met de gemeente in 2017. Dit houdt in dat digitaal werken leidend is voor hoe we processen in de organisatie inrichten. Bij de visieontwikkeling over de toekomst van het gemeentehuis in Maurik is digitaal en daarmee flexibel werken ook het uitgangspunt.
- Financieel beleid
Het financieel beleid blijft gericht op het versterken van de structurele kwaliteit van de begroting. In 2017 komen we met voorstellen die deze kwaliteit verder moeten vergroten. Ook geven we in 2017 verder invulling aan het verankeren van risicomanagement in de organisatie.
- Informatieplan
In het Informatieplan 2017 stellen we gemeenteraad voor om onze ambitie en strategie voor informatievoorziening en ICT-architectuur vast te leggen. De wettelijke verplichtingen maken hier onderdeel van uit. Bij het vaststellen van het Informatieplan 2017 brengen we daarbij ook de financiële consequenties in beeld.
Onderwerpen in bedrijfsvoeringsparagraaf
Een aantal onderwerpen lichten we nadrukkelijker toe in de bedrijfsvoeringsparagraaf. Daarin vindt u meer informatie over:- Samen On Line (SOL)
- Strategisch personeelsbeleid
- Informatie veiligheidsplan
Prestaties
In 2017 leveren we de volgende producten op waarover we via de gebruikelijke wegen informeren of een besluit vragen:
- Analyse Baseline Informatievoorziening Gemeenten (BIG)
- Informatie over het uitvoeringsplan informele aanpak
- Strategisch personeelsbeleid
- Versterken digitaal werken
- Samen On Line (nieuwe website)
- Informatieplan (ter besluitvorming)
- Doorontwikkelen P&C-cyclus
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
- Informele aanpak
Met de informele aanpak bereiken we een betere dienstverlening aan onze inwoners en voorkomen we geschillen achteraf. We hebben deze methode met succes al op verschillende terreinen ingezet. We breiden het aantal taakvelden waarin we met de informele aanpak werken verder uit in 2017. De informele aanpak is een methode waarbij vooral het in gesprek zijn met elkaar belangrijk is. Het is een andere vorm dan mediation, waarbij altijd sprake is van een geschil.
- Doorontwikkelen P&C-cyclus
In 2017 werken we verder aan het herijken van de P&C-cyclus. Na de evaluatie van de nieuwe opzet van de Programmabegroting, nemen we in 2017 de Bestuursrapportages en de Kadernota onder handen. Hierin stellen we, net als we dat Programmabegroting 2017 hebben gedaan, het gewenste informatieniveau van de raad centraal. We streven naar een efficiënt en effectief proces.
- Dienstverlening ICT en Communicatie ODR
Buren is onder voorwaarden bereid diensten aan andere organisaties te leveren. Zo leveren wij de ICT en Communicatie voor de Omgevingsdienst Rivierenland. De huidige dienstverleningsovereen-komsten (DVO's) hiervoor lopen tot 1 april 2017. Op verzoek van de ODR is een aanbieding gedaan om deze diensten voort te zetten tot 1 april 2018.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Invoering vennootschapsbelasting (VPB)
In 2017 moeten we voor het eerst aangifte doen voor de VPB. Het gaat om de aangifte over 2016. Op dit moment is nog niet te voorzien welke financiële consequenties dit eventueel meebrengt. Voorwaarde is namelijk dat bij de aangifte de jaarrekening 2016 is vastgesteld. We informeren u in de loop van 2017 over de eventuele financiële gevolgen.Achtergrondinformatie
Voor dit taakveld zijn de volgende wettelijke indicatoren verplicht:
- Formatie per 1.000 inwoners (eigen berekening): 0.509 FTE
- Bezetting per 1.000 inwoners (eigen berekening): P.M.
- Apparaatskosten in euro per inwoner (eigen berekening): € 792 (2016)
- Externe inhuur als % van totale loonsom (eigen budget): 2,5% structureel budget
- Overhead als % van de totale lasten (eigen berekening): 14,78 % van de totale lasten
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Overhead
Wat kost taakveld
Overhead
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
11.045
7.269
7.318
7.144
7.221
7.164
Inkomsten
-125
-147
-862
-652
-652
-652
Saldo taakveld
10.920
7.122
6.456
6.493
6.569
6.512
Saldo taakveld Overhead (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Overhead (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Overhead (x € 1.000,-)
Taakvelden
Belastingen overig
Doelen
De geraamde opbrengsten hondenbelasting en precariobelasting realiseren.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Het berekenen van de aanslag hondenbelasting is een proces dat we ieder jaar uitvoeren. In 2017 doen we deze taak op dezelfde manier. Het tarief hondenbelasting wordt ieder jaar verhoogd met het prijsindexcijfer.
Het tarief precariobelasting wordt niet verder verhoogd. De minister heeft besloten dat het tarief niet hoger mag worden dan dat van 2016. Daarnaast is een wetsvoorstel ingediend, waarin wordt uitgegaan van afschaffing van precariobelasting. Gemeenten hebben nog tien jaar de mogelijkheid om maximaal het op 1 januari 2016 in hun gemeente geldende tarief te hanteren. Na uiterlijk tien jaar is geen precarioheffing meer mogelijk op nutsnetwerken. We verwachten echter dat het Rijk hiervoor een alternatief mogelijk maakt.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
De aanslag hondenbelasting is gebaseerd op het aantal honden dat iemand heeft. Mensen die in de loop van het jaar een hond krijgen, ontvangen over een deel van het jaar een aanslag en niet over het hele jaar. De gemeente controleert het hondenbezit jaarlijks aan de hand van huisbezoeken, die bij wijze van steekproef worden gehouden. Zo voorkomen we dat mensen vergeten om de hond aan- of af te melden.
De aanslag precariobelasting is gebaseerd op het aantal strekkende meters buizen, kabels, draden of leidingen dat in gemeentegrond ligt. Een voorbeeld hiervan is gasleiding die in gemeentegrond ligt. Deze belasting is een hoge kostenpost voor de netbeheerder. Een risico kan zijn dat de netbeheerder in beroep gaat tegen de hoogte van het tarief. Als de rechter het beroep gegrond verklaart, heeft dit financiële gevolgen. Dit risico is opgenomen in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing onder de post overige risico’s.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Belastingen overig
Wat kost taakveld
Belastingen overig
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
42
45
47
47
47
47
Inkomsten
-1.033
-1.365
-1.406
-1.406
-1.406
-1.406
Saldo taakveld
-991
-1.320
-1.359
-1.359
-1.359
-1.359
Saldo taakveld Belastingen overig (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Belastingen overig (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Belastingen overig (x € 1.000,-)
Taakvelden
OZB Woningen
Doelen
De geraamde opbrengst OZB voor woningen realiseren.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Het berekenen van de aanslagen OZB doen we ieder jaar. In 2017 voeren we deze taak op dezelfde manier uit. De gemeenteraad stelt ieder jaar de totale OZB opbrengst en de OZB tarieven vast. De totale inkomsten die we uit de OZB voor woningen en niet-woningen ophalen, worden standaard ieder jaar verhoogd met het prijsindexcijfer.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Vanaf 1 oktober 2016 zijn de WOZ-waarden van woningen openbaar voor iedereen. Het opvragen van de WOZ-waarde kan via www.woz-waardeloket.nl. Op deze manier kan de WOZ-waarde van een woning vergeleken worden met andere woningen en kan de WOZ-waarde van woningen uit het hele land worden opgevraagd.
Achtergrondinformatie
- Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
- de gemiddelde WOZ-waarde van woningen: 271.000 euro in 2016
- Klik hier voor meer cijfers over het OZB-tarief van woningen.
- U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
OZB Woningen
Wat kost taakveld
OZB Woningen
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
297
305
315
315
310
310
Inkomsten
-3.425
-3.495
-3.747
-3.758
-3.770
-3.781
Saldo taakveld
-3.128
-3.189
-3.432
-3.443
-3.460
-3.471
Saldo taakveld OZB Woningen (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld OZB Woningen (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld OZB Woningen (x € 1.000,-)
- Het Rijk verplicht de gemeente beleidsindicatoren in de begroting op te nemen. Deze zijn:
Taakvelden
OZB niet-woningen
Doelen
De geraamde opbrengst OZB voor niet-woningen realiseren.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Het berekenen van de aanslagen OZB doen we ieder jaar. In 2017 voeren we deze taak op dezelfde manier uit.
De gemeenteraad stelt ieder jaar de totale opbrengst OZB en de OZB tarieven voor eigenaren en gebruikers van niet-woningen vast. De totale inkomsten die we uit de OZB voor woningen en niet-woningen ophalen, wordt standaard ieder jaar verhoogd met het prijsindexcijfer.Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Er zijn geen belangrijke ontwikkelingen.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hier over het OZB-tarief niet-woningen.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
OZB niet-woningen
Wat kost taakveld
OZB niet-woningen
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
27
29
31
31
31
31
Inkomsten
-1.489
-1.579
-1.689
-1.689
-1.689
-1.689
Saldo taakveld
-1.463
-1.550
-1.658
-1.658
-1.658
-1.658
Saldo taakveld OZB niet-woningen (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld OZB niet-woningen (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld OZB niet-woningen (x € 1.000,-)
Taakvelden
Bestuur
Doelen
Voor het gemeentebestuur ligt de nadruk op het uitvoeren van het coalitieakkoord 'Samen komen we verder'. Vanuit die kaders stellen we ons voor het taakveld Bestuur de volgende doelen:
Dichter bij inwoners
a. In 2017 werken we verder aan het ontwikkelen van een andere manier van besturen (nieuwe besturingsfilosofie). Uitgangspunten hierbij zijn: dichter bij de inwoners, benutten van de kracht van de samenleving en “meepraten, meedenken en meedoen”. Hierbij willen we de jeugd betrekken bij het opstellen van beleid, bijvoorbeeld door meer gebruik van social media. We starten in 2017 met een opiniërende notitie waarin we ingaan op alle aspecten rondom dit onderwerp.b. Vergaderen op locaties is een middel om bestuur en politiek dichter bij de inwoners te brengen. We stellen voor om in 2017 een pilot te houden in de deelgebieden Maurik, Lienden, Buren en Beusichem, om het vergaderen op locatie te stimuleren. Dit is nieuw beleid waarvoor we € 10.000 reserveren.
Bestuurlijke krachten-zwakten-analyse
Er wordt in 2016 een krachten-zwakten-analyse (SWOT) uitgevoerd naar de bestuurskracht van Buren, waarbij regionale samenwerking wordt betrokken. Op basis hiervan wordt in 2017 een plan van aanpak opgesteld.Grip op regionale samenwerking en verbonden partijen
Het is zaak om zowel op bestuurlijk niveau als op organisatieniveau meer grip te krijgen op de samenwerkingspartners die diensten voor de gemeente Buren uitvoeren. In 2016 wordt een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden tot betere aansturing. In 2017 pakken wij de aanbevelingen op die uit dit onderzoek volgen.Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Begin 2016 is er een nieuw coalitieakkoord gesloten door de fracties van de VVD, PvdA en PCG. In 2017 gaan we verder met de realisatie daarvan.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Op 29 september is de SWOT-analyse naar de bestuurskracht van Buren aan de gemeenteraad gepresenteerd. Deze geeft antwoord op de vraag: "Wat zijn de sterkte en zwakke punten van de gemeentelijke organisatie (raad, college, ambtelijk apparaat) gekeken naar de aard, omvang en kwaliteit van samenwerking om de gemeentelijke taken duurzaam (dus nu en in de toekomst) naar behoren te kunnen uitvoeren?" Het college maakt nu een plan van aanpak dat bestuur en organisatie handvatten moet bieden om te bepalen hoe de gemeente Buren zich in de toekomst bestuurlijk kan ontwikkelen.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Bestuur
Wat kost taakveld
Bestuur
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
1.393
1.789
1.609
1.597
1.542
1.538
Inkomsten
-66
-33
-161
-123
-92
-78
Saldo taakveld
1.326
1.757
1.449
1.475
1.449
1.460
Saldo taakveld Bestuur (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Bestuur (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Bestuur (x € 1.000,-)
Taakvelden
Treasury
Doelen
Het doel in het taakveld Treasury is de financiering van het gemeentebeleid en/of het uitzetten van geldmiddelen die niet direct nodig zijn. Hierbij streven we naar zo min mogelijk financieringskosten en het beperken van de risico's. Dat doen we ook in 2017 door middel van totaalfinanciering.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We moeten de rente die we als gemeente betalen conform het vernieuwde Besluit Begroten en Verantwoorden op een andere manier berekenen. In het verleden gingen we uit van een rentepercentage van 4% (omslagrente). Die rente baseren we nu op de daadwerkelijk betaalde rente voor vreemd vermogen. Dat rentepercentage bedraagt met een afronding gemiddeld 1%. Dit betekent dat de rentecomponent in de kapitaallasten lager wordt vanaf 2017. Ook stoppen we, conform de BBV-voorschriften, met het toerekenen van bespaarde rente over het eigen vermogen. Dat betekent dat alleen de werkelijke rentelasten in de begroting zijn opgenomen.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Het grootste risico op het gebied van financiering is het renterisico, dat ontstaat als we leningen aantrekken. We voldoen hierbij aan de landelijke renterisiconorm waarover u in de paragraaf financiering meer leest. Ook voldoen we in 2017 aan de kasgeldlimiet. Hierdoor is het renterisico beperkt. We lopen geen liquiditeitsrisico omdat we als gemeente voldoende leningen kunnen aantrekken.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hier voor cijfers over de netto schuld per inwoner en hier voor cijfers over de uitleenquote.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Treasury
Wat kost taakveld
Treasury
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
-1.146
-259
-146
-181
-211
-210
Inkomsten
-1.154
-1.027
-113
-108
-103
-101
Saldo taakveld
-2.300
-1.286
-259
-290
-314
-311
Saldo taakveld Treasury (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Treasury (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Treasury (x € 1.000,-)
Taakvelden
Overige baten en lasten
Doelen
Dit taakveld heeft als doel om alle baten en lasten (inkomsten en uitgaven) die we (nog) niet aan een specifiek taakveld kunnen toerekenen in beeld te brengen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
In het verleden namen we onder deze post het saldo onvoorzien en de storting in de voorziening dubieuze debiteuren op. Dat doen we nog steeds, maar we nemen vanaf 2017 ook het organisatiebrede budget voor inhuur bij vervanging bij ziekte op dit taakveld op. Ook de beschikbare middelen vanuit het Generatiepact staan op dit taakveld.
Dat doen we omdat we nog niet precies weten voor welk taakveld we deze middelen in gaan zetten. Maar we moeten de middelen wel ramen. Gedurende het begrotingsjaar verdelen we deze budgetten over de taakvelden waar we deze middelen voor in gaan zetten.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Dit is een taakveld dat we vooral gebruiken als administratieve ondersteuning. Risicovolle ontwikkelingen melden we in de overige taakvelden of in de paragrafen.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Overige baten en lasten
Wat kost taakveld
Overige baten en lasten
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
227
273
165
140
115
115
Inkomsten
-28
0
-100
0
0
0
Saldo taakveld
199
273
65
140
115
115
Saldo taakveld Overige baten en lasten (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Overige baten en lasten (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Overige baten en lasten (x € 1.000,-)
Taakvelden
Mutaties reserves
Doelen
Het taakveld mutaties reserves heeft tot doel alle onttrekkingen uit en stortingen in reserves in beeld te brengen.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
Dit is een formeel noodzakelijk taakveld waarin we veranderingen in onze reserves vastleggen. Er zijn weinig tot geen beleidskeuzes mogelijk. In de nota Reserves en Voorzieningen 2014-2018 heeft de raad de kaders rondom het gebruik van reserves en voorzieningen vastgelegd. In 2017 wenden we eenmalig de egalisatiereserve accres aan. Die is uitgeput na het begrotingsjaar 2017.Risico's en belangrijke ontwikkelingen
Het geld dat we beschikbaar hebben in de algemene vrije reserve is relatief beperkt. Dat blijft in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid zo. Dat betekent dat er minder incidentele middelen voor beleidsinitiatieven beschikbaar zijn.Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
Klik hier voor de baten mutaties reserves.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Mutaties reserves
Wat kost taakveld
Mutaties reserves
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
7.053
18.132
20
44
20
20
Inkomsten
-14.087
-20.071
-763
-294
-186
-171
Saldo taakveld
-7.034
-1.939
-743
-250
-166
-151
Saldo taakveld Mutaties reserves (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Mutaties reserves (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Mutaties reserves (x € 1.000,-)
Taakvelden
Resultaat van de rekening baten en lasten
Doelen
Dit taakveld heeft tot doel om het saldo van de begroting en jaarrekening in beeld te brengen. Het is het financiële overschot of tekort dat de gemeente behaalt.
Wijzigingen ten opzichte van huidige doelen en prestaties
We streven ook in de programmaperiode 2017-2020 naar een structureel evenwicht van de begroting. In 2017 blijven we voorstellen doen om het structurele evenwicht van de begroting te verbeteren.
Risico's en belangrijke ontwikkelingen
In de afgelopen jaren stond de gemeentelijke begroting onder druk. De verwachting is dat het lastig blijft om tot een structureel sluitende begroting te komen.
Achtergrondinformatie
U vindt hier wat de gemeente nu al voor dit taakveld doet.
De inkomsten / uitgaven van Taakveld
Resultaten rekening baten en lasten
Wat kost taakveld
Resultaten rekening baten en lasten
(€ x 1.000,-)
Werkelijk
2015Begroot
2016Begroot
2017Begroot
2018Begroot
2019Begroot
2020Uitgaven
6.655
-343
56
118
75
324
Inkomsten
0
0
0
0
0
0
Saldo taakveld
6.655
-343
56
118
75
324
Saldo taakveld Resultaten rekening baten en lasten (x € 1.000,-)
Uitgaven taakveld Resultaten rekening baten en lasten (x € 1.000,-)
Inkomsten taakveld Resultaten rekening baten en lasten (x € 1.000,-)